11 eenvoudige, natuurlijke tips om mollen uit je tuin te houden

Ze krabben, ze graven, ze saboteren mijn gazon… maar met deze tips is het allemaal voorbij! Zo verjaag je mollen zonder ze uit te roeien!

Toen ik mijn tuin inliep, verborgen achter de garage en niet zichtbaar vanaf het huis, stond me een schok te wachten: omgewoeld gazon, wortels die in de war raakten en herhaaldelijk hopen aarde. Het was duidelijk dat de mollen hadden besloten een klein feestje te bouwen in mijn tuin! Dus heb ik gezocht naar manieren om met ze samen te leven, of liever gezegd om ze uit te nodigen hun bijeenkomsten te houden in het veld ernaast… Ik ben blij dat ik de kluiten aarde kan besproeien en hoop dat mijn gazon zich herstelt! Daarom heb ik 11 tips verzameld van hoveniers, buren en uit mijn eigen lectuur, die ik hier met jullie deel. Sommige zijn een beetje verrassend, andere bijna poëtisch, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn veilig voor het milieu (en voor mollen). Hier lees je hoe.

Tip 1: Knoflookteentjes in de tunnels

Klassiek, maar nog steeds effectief: twee teentjes gepelde knoflook in elke actieve galerij. De geur verspreidt zich door de tunnels en aangezien mollen een bijzonder scherp reukvermogen hebben, gaan ze het liefst op een zijspoor. Herhaal dit na een flinke regenbui om de geur sterk te houden.

Tip 2: Vlierbessenpuree, een concentraat van doeltreffendheid

Vlierbessen zijn geliefd om hun bloemen, maar ook om hun anti-mollenwerking. Vlierbessenpuree is nog effectiever: laat 1 kg bladeren een paar dagen weken in 10 liter water en giet het dan in de tunnels. Mollen zullen dit gefermenteerde mengsel mijden als de pest.

Tip 3: een glazen fles die geluid maakt

Deze zelfgemaakte methode, verzameld van mijn buurvrouw Aurélie, lijkt interessant. Plant stokken in de grond en zet er een glazen fles ondersteboven op (hals naar beneden). Als de wind waait, produceert deze een gedempt geluid dat de mollen verstoort. Het is zuinig, milieuvriendelijk en heel discreet in de tuin.

Tip 4: Castoroliekoek, meststof en verjager

Castoroliekoek is zowel een meststof als een afschrikmiddel. Het verrijkt de grond en geeft tegelijkertijd een stof af die ricine heet en niet erg gewaardeerd wordt door mollen (en veldmuizen!). Maar wees voorzichtig als je huisdieren hebt: in hoge concentraties is het giftig.

Tip 5: Vliertakken rond de galerijen

Geen vloeibare mest bij de hand? Je kunt ook eenvoudige vliertakken planten rond de galerijen en molshopen. De geur die ze verspreiden is soms al genoeg om mollen over te halen iets verder te gaan scharrelen.

Tip 6: Sterk geurende bollen

 

Het planten van keizerskronen, uien of hyacintenbollen op gevoelige plekken is een uitstekend idee. Deze planten verfraaien niet alleen je tuin, maar verspreiden ook een geur die mollen op natuurlijke wijze afstoot. Twee voordelen in één!

Tip 7: Hondenhaar als afschrikmiddel

Je hond kan je helpen, zelfs zonder te graven! Verzamel zijn haar na het borstelen en stop het in de tunnels. De geur vaneen potentieel roofdier is soms al genoeg om mollen voorgoed op afstand te houden. Eenvoudig, gratis en effectief.

Tip 8: Wolfsmelk, net zo mooi als effectief

De wolfsmelk, ook wel “mollengras” genoemd, is volgens mijn bevriende landschapsarchitect Alex een geduchte plant om gravers te verjagen. Het bevat een irriterende latex die mollen vermijden. Maar let op: hoveniers moeten handschoenen dragen, want het kan ook voor ons irriterend zijn.

Tip 9: Ultrasone paaltjes

Als je van gadgets houdt, kun je investeren in een ultrasone paal. Ze maken geluiden die voor ons onmerkbaar zijn, maar voor mollen ondraaglijk. Plant ze in de grond, bij voorkeur op een strategische plek in de tuin.

Tip 10: De mollenboor: luidruchtig maar niet dodelijk

Het is niet de meest zen-methode, maar het werkt wel. Het rotje wordt in een tunnel gestoken en wanneer het ontploft, schrikt het de mollen weg. Het doodt ze niet, maar zet ze wel aan om te deserteren. Wees voorzichtig, vooral als je huisdieren, kinderen of buren hebt die op geluidsoverlast uit zijn.

Tip 11: Aluminiumfolie, verrassend formidabel

Hier is een weinig bekend trucje dat zeker de moeite waard is om uit te proberen: de aluminiumfolie die mijn overgrootvader Christian als kind gebruikte. Verfrommel een paar stroken en leg ze in de galerij. Het metaalachtige geluid, de onaangename textuur en zelfs de lichte oxidatie van de folie zal de mollen verstoren.

 

Resultaat: ze vinden het niet leuk en gaan snel weg. Heb jij al een van deze tips geprobeerd? Of heb je andere natuurlijke tips om deze onopvallende gravers uit je tuin te houden? Wil je actie ondernemen? Deel je ervaring of stel ons je vragen! Laat het ons weten als er fouten in de tekst staan, klik hier om