De veiligste manier om te ontdooien is in de koelkast, om potentiële gevaren voor het voedsel te voorkomen
Je komt thuis en beseft dat je vergeten bent je eten klaar te zetten. Het is tijd om iets te ontdooien dat je in de vriezer hebt. Maar het in de open lucht laten ontdooien is het slechtste wat je kunt doen. En dat zeggen wij niet, dat zegt de wetenschap.
Het lijkt misschien allemaal onschuldig, maar als je een biefstuk op kamertemperatuur of brood op de vensterbank in de zon laat ontdooien, breng je je gezondheid in gevaar. Hoewel het misschien niet zo lijkt, vinden er in deze (en andere) voedingsmiddelen veranderingen plaats die kunnen leiden tot voedselvergiftiging. Laten we het eens van dichterbij bekijken.
Voedsel mag nooit buiten de koelkast ontdooien. Dit klinkt misschien drastisch, maar het is een praktijk die altijd vermeden moet worden. Dit bevordert de groei en verspreiding van bacteriën die gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Door voedsel urenlang bij kamertemperatuur bloot te stellen, creëer je de perfecte omgeving voor micro-organismen om zich snel te vermenigvuldigen. Dit resulteert in een hoog risico op voedselvergiftiging, zelfs als we het voedsel daarna koken.
De veiligste manier om te ontdooien is in de koelkast, waar de temperatuur onder controle wordt gehouden. Maar laten we eens beter kijken hoe het proces werkt.
Voordelen van invriezen
Een proces met veel voordelen. Wanneer we voedsel invriezen, ongeacht het type, zetten we het water in het voedsel om in ijs. Het is een eenvoudige uitleg, maar het maakt het idee duidelijk. Dit proces biedt talloze voordelen en we zeggen het zelf niet. Instellingen zoals de Autonome Gemeenschap Madrid, het Catalaanse Agentschap voor Voedselveiligheid of het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid (AESAN) maken het duidelijk.
“Invriezen is een veilige methode om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar blijft en er minder voedsel wordt verspild. Als voedsel wordt bewaard bij een constante temperatuur van -18°C of lager, worden de micro-organismen die voedsel bederven en ziektes kunnen veroorzaken, geïnactiveerd”.
Het is dus duidelijk dat we door het invriezen de metabolische activiteit van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor bederf verlammen. Tijdens het invriezen ondergaan voedingsmiddelen nauwelijks significante veranderingen. Er zijn zelfs voedingsmiddelen zoals sommige groenten, andere diepvriesproducten, die hun eigenschappen beter behouden dan verse. En dit is ideaal wanneer het lang kan duren voordat de distributieketen het verkooppunt bereikt.
Omdat goed invriezen voedsel lang veilig houdt, zijn de aanbevolen bewaartijden uitsluitend gebaseerd op kwaliteitscriteria. Dit zijn de tijdlijnen voor elk voedingsmiddel.
Veilig ontdooien
Maar niet alles over invriezen is positief. Er zijn ook nadelen aan dit proces: zelfs bij voedingsmiddelen die er goed tegen bestand zijn, komt waterverlies vaak voor, waardoor sommige voedingsstoffen die in de cellen zijn opgeslagen, vrijkomen.
Het probleem met ontdooien. We hebben gezien dat invriezen de groei van micro-organismen in voedsel stopt, maar ze niet elimineert. Dit betekent dat ze na ontdooien weer actief worden als The Walking Dead, alsof ze ontwaken uit een lange sluimer, en niet bepaald met goede bedoelingen.
Als ze “ontwaken” in een gunstige omgeving – een perfecte combinatie van temperatuur en vochtigheid, versterkt door het ontdooiproces – beginnen ze zich snel voort te planten. In die groenten die je in de open lucht hebt laten liggen of die biefstuk op het werkblad, hoewel alles er met het blote oog normaal uitziet, vinden er binnenin al onzichtbare maar potentieel gevaarlijke veranderingen plaats. En de ideale omgeving om dit te laten gebeuren is buiten de koelkast: een ideale omgeving om ze te laten groeien.
Volgens voedselveiligheidsspecialiste Beatriz Robles in het boek “Come seguro comiendo de todo”, kunnen micro-organismen die aanwezig zijn in voedsel vóór het invriezen gereactiveerd worden tijdens het ontdooien. Daarom waarschuwt ze dat ze nooit buiten de koelkast moeten worden ontdooid.
“De temperatuur van het product zal stijgen tot die twintig of vijfentwintig graden in de keuken, een oase voor de gereanimeerde bacteriën om zich weer te vermenigvuldigen zonder dat iemand ze opjaagt”.
We hebben haast, maar er zijn andere oplossingen. Zoals ze zeggen, haastige spoed is geen goede raadgever en in die zin is ontdooien in de open lucht een vergissing, althans vanuit wetenschappelijk en sanitair oogpunt. Als we haast hebben en voedsel willen ontdooien, zijn er andere oplossingen die veel hygiënischer en gezonder zijn.
Wat de experts adviseren. Het beste is om voedsel langzaam en gecontroleerd te ontdooien in de koelkast. Specialisten adviseren om producten minstens 12 uur voor consumptie in de koelkast te zetten. Deze methode is de veiligste manier om voedselvergiftiging door bacteriën zoals salmonella, E. coli of Campylobacter te voorkomen.
Hoe snel en veilig ontdooien
Wat als ik haast heb? Als je geen tijd hebt om de koelkast te gebruiken om te ontdooien, kun je altijd een methode gebruiken die het proces garandeert en het in korte tijd doet. Dit houdt in dat je de magnetron gebruikt en de truc van het glas water toepast.
Hoewel de magnetron gebruiken om te ontdooien een snelle en veilige optie is, is het essentieel om het op de juiste manier te doen om gezondheidsrisico’s te vermijden. Daarom is het aan te raden om een aantal basisinstructies te volgen.
Allereerst moet in de magnetron altijd het specifieke ontdooiprogramma worden geselecteerd. Deze stand is ontworpen om op laag vermogen te werken, waardoor voedsel op een meer gecontroleerde manier kan worden ontdooid.
Om een goed resultaat te bereiken, is het aan te raden om het voedsel in een afgedekte bak te plaatsen, waardoor de stoom wordt vastgehouden en een gelijkmatige ontdooiing wordt bevorderd. Er is ook een handige truc om een glas water naast het voedsel te zetten; dit helpt om de warmte beter te verdelen en voorkomt dat sommige delen van het product oververhit raken of beginnen te koken.
Het is ook aan te raden om te ontdooien in intervallen van twee minuten, waarbij je het voedsel draait of roert tussen elke pauze om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig ontdooit. Voor grote stukken helpt deze techniek om de warmte gelijkmatig door te laten dringen. Voor geportioneerde producten, zoals steaks of kroketten, is het beter om ze tijdens het proces te scheiden voor een efficiëntere ontdooiing.
Hoe correct invriezen
Nu we de voordelen van invriezen en de juiste manier om voedsel te ontdooien hebben besproken, is er één belangrijk aspect dat we niet mogen negeren. Wanneer je een product invriest, moet je een aantal belangrijke aanbevelingen in gedachten houden:
Voorzichtigheid is geboden bij het invriezen. Voor veilig invriezen moet je een aantal richtlijnen volgen, zoals aanbevolen door het AESAN (Spaans Agentschap voor Voedselveiligheid):
- Gebruik een vriezer met 4 sterren en zorg ervoor dat de temperatuur lager is dan -18°C.
- Vries voedsel zo snel mogelijk in, voor de houdbaarheidsdatum.
- Verdeel in porties voor gebruiksgemak en om verspilling te voorkomen.
- Vries geen warm voedsel in en laat ontdooide producten niet opnieuw invriezen tenzij ze minstens twee minuten boven de 70°C zijn gekookt.