Waar je op moet letten als je je geld terug wilt krijgen na een zwendel, zegt een advocaat

Cyberoplichting is helaas aan de orde van de dag en tegenwoordig moeten gebruikers extra voorzichtig zijn als ze op internet surfen of gewoon een sms, e-mail of bericht via sociale media ontvangen, omdat het het begin van een oplichting kan zijn.

Cybercriminelen maken gebruik van elke mogelijke maas in de wet om ons te misleiden en ons in hun val te laten lopen, en zoals iedereen weet is het hun doel om ons geld te krijgen. Ze kunnen dit doen door onze bankgegevens te bemachtigen, maar ze kunnen ook onze persoonlijke gegevens stelen om hetzelfde doel op andere manieren te bereiken.

Het punt is dat de trucs en technieken die dieven gebruiken steeds geavanceerder en moeilijker op te sporen zijn, wat betekent dat veel mensen het slachtoffer worden van deze fraude ondanks dat ze zich bewust zijn van de bestaande gevaren, en het punt is dat het niet altijd het slachtoffer is dat schuldig is aan het feit dat hij in het web van cybercriminelen is gevallen, maar er zijn momenten waarop de bank niet heeft gehandeld zoals het hoort, en in deze gevallen is het hun plicht om het gestolen geld terug te geven.

Hoe het door oplichting gestolen geld terug te krijgen

Diego Zapatero, partner en advocaat bij Asoban Abogados, een advocatenkantoor gespecialiseerd in bankrecht en online fraude, heeft exclusief met elEconomista.es een aantal belangrijke punten gedeeld om je geld terug te krijgen.

“Als de klant geen toestemming heeft gegeven voor de frauduleuze transactie, is de bank over het algemeen verplicht om het gestolen bedrag terug te betalen. De wet op betalingsdiensten bepaalt dat, behalve in gevallen van grove nalatigheid of frauduleus gedrag van de klant, de bank het geld moet terugbetalen,” legt Zapatero uit.

Dit betekent dat de sleutel om je bank het bedrag te laten terugbetalen dat is gestolen door een cyberoplichterij, ligt in de vraag of jij als slachtoffer nalatig bent geweest, bijvoorbeeld door roekeloos je bankgegevens te delen of waarschuwingen voor mogelijke fraude te negeren.

Bij elke vorm van online oplichting raadt deze deskundige advocaat in bankrecht en online fraude altijd de volgende stappen aan om het geld van de bank terug te krijgen:

  1. Handel snel: wanneer je een frauduleuze transactie ontdekt, neem dan onmiddellijk contact op met je bank om het incident te melden en vraag indien nodig de blokkering van je rekening of kaart.
  2. Doe aangifte bij de politie: het is essentieel om aangifte te doen bij de politie zodat zij kunnen proberen de cybercrimineel op te sporen.
  3. Verzamel bewijsmateriaal: bewaar alle documenten met betrekking tot de oplichting, inclusief e-mails, sms-berichten en schermafbeeldingen, om uw claim te ondersteunen.
  4. Dien een formele klacht in: Als het eerste antwoord van de bank negatief is, dien dan schriftelijk een formele klacht in met een gedetailleerde beschrijving van de feiten en het verzamelde bewijsmateriaal.
  5. Win juridisch advies in: als de bank volhardt in haar weigering, raadpleeg dan een bankfraudeadvocaat om de beschikbare juridische opties te beoordelen en indien nodig juridische stappen te ondernemen. ?