Het elektronische apparaat dat we allemaal weggooien en dat 450 milligram 22-karaats goud bevat.

De volgende keer dat een apparaat bij jou thuis niet meer werkt, denk dan twee keer na voordat je het weggooit.

Geloof het of niet, dat elektronische apparaat dat thuis ergens in een lade ligt , kan veel meer waard zijn dan je denkt. Zwitserse onderzoekers hebben een innovatieve methode ontdekt om 22-karaats goud terug te winnen dat aanwezig is in elektronische onderdelen die we geneigd zijn zomaar weg te gooien. Een revolutie voor recycling en het milieu.

Veel mensen weten het niet, maar verschillende apparaten die we elke dag gebruiken – zoals mobiele telefoons, computers of tablets – bevatten kleine maar waardevolle hoeveelheden goud.

En wat doen we als ze niet meer werken? Meestal gooien we ze weg. Maar dat kan veranderen dankzij een nieuw duurzaam recyclingsysteem.

Een veelbelovende en innovatieve methode voor een elektronisch apparaat

De ontdekking werd gedaan door een groep wetenschappers aan de ETH Zürich in Zwitserland. Ze slaagden erin een techniek te ontwerpen die niet alleen effectief is, maar ook veel milieuvriendelijker dan conventionele processen.

“Met slechts 20 basisplaten kan tot 450 milligram goud worden verkregen”, aldus de onderzoekers volgens het portaal TechGuru.

En hoe bereiken ze dit? Ze gebruiken eiwitsponzen gemaakt van weifibrillen, een bijproduct dat overblijft uit de kaasindustrie.

Deze sponzen vangen de goudionen op die aanwezig zijn in de oplossingen die ontstaan bij het oplossen van elektronische componenten.

Het goud wordt vervolgens hittebehandeld en omgezet in kleine klompjes van 22 karaat.

Dit proces is niet alleen innovatief, maar betekent ook een enorme ecologische doorbraak. Tot nu toe werd bij technieken om goud te winnen uit elektronisch afval vaak gebruik gemaakt van giftige producten zoals cyanide of kwik, die de bodem, het water en de lucht vervuilen. Met deze nieuwe methode wordt dat volledig vermeden.

De omvang van het probleem is enorm. Volgens wereldwijde gegevens produceert de wereld ongeveer 50 miljoen ton elektronisch afval per jaar.

En het ergste: 80% daarvan wordt niet gerecycled. Dit is niet alleen een verspilling van grondstoffen, maar ook een constante bron van vervuiling.

Goed nieuws voor de planeet

Maar het beste nieuws is dat dit niet alleen beperkt is tot goud. Andere waardevolle metalen zoals koper, palladium of nikkel zijn ook aanwezig in de apparaten die we gebruiken.

Door dit Zwitserse systeem te combineren met andere technieken zoals pyrometallurgie of hydrometallurgie, zou het mogelijk zijn om nog meer materialen terug te winnen en de impact op het milieu aanzienlijk te verminderen.

“Deze innovatie zou de recyclingsector kunnen transformeren en nieuwe economische en ecologische mogelijkheden creëren,” zeggen de onderzoekers uit Zürich.

De sleutel is om te denken in termen van een circulaire economie, waar wat vandaag afval is morgen grondstof kan worden.