Vijf voedingsmiddelen die je beter niet in de koelkast kunt bewaren, zegt een expert: het schaadt de smaak en voedingseigenschappen.

Vocht in de koelkast kan het bederf van verschillende ingrediënten versnellen.

Als je de gewoonte hebt om al je eten in de koelkast te bewaren in de overtuiging dat het dan langer houdbaar is, dan kan dat een negatieve invloed hebben op de smaak en de voedingseigenschappen.

Trainer en voedingscoach Vanesa Torres ging viral op TikTok door te wijzen op de vijf voedingsmiddelen die je nooit in de koelkast moet bewaren, omdat lage temperaturen de kwaliteit ervan kunnen veranderen.

Voedingsmiddelen die je beter niet in de koelkast kunt bewaren

Ten eerste noemt Torres onrijpe avocado. De expert legt uit dat het een veelgemaakte fout is om ze in de koelkast te bewaren voordat ze volledig gerijpt zijn. “Als je ze in de koelkast bewaart voordat ze rijp zijn, worden ze hard en zullen ze niet goed rijpen,” zegt ze. Het beste advies is om ze op kamertemperatuur te laten tot ze klaar zijn om te eten.

Tomaten zijn ook voedsel dat lijdt onder de kou. Volgens de specialist hebben lage temperaturen invloed op zowel de smaak als de textuur. “De kou ruïneert hun celmembranen, waardoor ze melig en smaakloos worden,” legt Torres uit. Het advies is om ze in een fruitschaal te bewaren om hun versheid op een natuurlijke manier te behouden.

Bananen zijn een ander voedingsmiddel dat beter niet in de koelkast kan. Vanesa Torres zegt dat de kou de schil verandert, waardoor deze zwarter wordt en het rijpingsproces stopt. “Door de kou wordt de schil zwarter en wordt het rijpingsproces onderbroken”, zegt ze. Om hun zoetheid te behouden en voor een goede rijping te zorgen, is het beter om ze uit de koelkast te laten.

Uien en knoflook moeten ook uit de koelkast worden bewaard. De vochtigheid in de koelkast versnelt hun achteruitgang en zorgt ervoor dat ze uitlopen. “De vochtigheid in de koelkast zorgt ervoor dat ze sneller uitlopen en bederven,” zegt de coach. De ideale plek om ze te bewaren is in een droge, koele en donkere ruimte.

Tot slot benadrukt Torres dat brood niet in de koelkast moet worden bewaard. Door de kou droogt het brood uit en wordt het snel hard. “Door de kou droogt het uit en wordt het sneller hard,” voegt ze eraan toe. Als je het niet snel gaat eten, kun je het het beste invriezen om het goed te bewaren.

Meer voedingsmiddelen die je beter niet in de koelkast kunt bewaren

Volgens eldiario.es zijn er andere voedingsmiddelen die je ook beter niet in de koelkast kunt bewaren, omdat de kou hun smaak, textuur en eigenschappen kan veranderen. Enkele hiervan zijn:

  • Aardappelen: Lage temperaturen veranderen hun zetmeel in suiker, waardoor ze een zoete smaak krijgen en een korrelige textuur.
  • Chocolade: koude kan een wit laagje vormen op het oppervlak van chocolade, waardoor de smaak verandert.
  • Tropische vruchten: kou vertraagt hun rijping en kan hun smaak beïnvloeden.
  • Serranoham: kou vermindert het karakteristieke aroma en de smaak.
  • Gerookte kazen: de koelkast droogt deze kazen uit en kraakt ze.

Hoewel dit maar een paar voorbeelden zijn, zijn er andere voedingsmiddelen die ook beschadigd kunnen raken door kou. Als je twijfelt of een voedingsmiddel in de koelkast moet worden bewaard, is het raadzaam om een voedingsdeskundige te raadplegen of betrouwbare informatie in te winnen.