Dit is geen gangbare praktijk, maar het kan helpen om de beveiliging van je apparaten te versterken, en dus om je privacy te beschermen.
In de ultraverbonden digitale wereld waarin we leven, is de beveiliging van onze persoonlijke gegevens net zo belangrijk geworden als die van ons huis. Bij de bedreigingen die de beveiliging van gegevens in gevaar kunnen brengen, denk je misschien niet meteen aan Wi-Fi. Het wordt echter op grote schaal gebruikt door cybercriminelen om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens.
Risico’s van openbare verbindingen
De meeste openbare WiFi-netwerken zijn niet goed beveiligd. Deze netwerken kunnen je informatie zichtbaar maken voor andere gebruikers en het werk van cybercriminelen makkelijker maken. Er zijn een aantal manieren waarop hackers deze netwerken kunnen gebruiken om bij je gegevens te komen:
Man-in-the-middle (MITM) aanvallen
Een man-in-the-middle aanval is een vorm van cyberaanval waarbij een hacker de communicatie tussen twee partijen onderschept zonder dat ze het weten. De hacker plaatst zichzelf tussen de twee partijen (vandaar de term “man in the middle”) en kan dan de uitgewisselde gegevens afluisteren, wijzigen of manipuleren. Dit type aanval kan plaatsvinden op openbare WiFi-netwerken, waar encryptie en beveiliging niet altijd gegarandeerd zijn.
Kwaadaardige netwerken
Soms zet de hacker zelf een vals openbaar netwerk op, waarvoor niet per se een wachtwoord nodig is. Dit netwerk heeft vaak een naam die lijkt op die van het officiële wifi-netwerk op de locatie in kwestie (de luchthaven bijvoorbeeld). Zodra de gebruiker verbinding maakt met het frauduleuze WiFi-netwerk, kan de hacker al het verkeer tussen de gebruiker en het internet onderscheppen. Dit omvat bezochte websites, verbindingsinformatie, creditcardgegevens, persoonlijke berichten, enz.
Automatische verbinding: een potentieel gevaar
De smartphones van tegenwoordig hebben allemaal de mogelijkheid om automatisch opnieuw verbinding te maken met WiFi-netwerken die al in gebruik zijn. Hoewel dit praktisch is, wordt het een groot risico als de telefoon probeert automatisch verbinding te maken met een netwerk zonder jouw toestemming.
Goede praktijken om het gevaar te vermijden
Natuurlijk is WiFi een uitstekende optie om te voorkomen dat je een 4G- of 5G-pakket opgebruikt, vooral als je grote bestanden wilt downloaden of bekijken. Om het gevaar op openbare netwerken tot een minimum te beperken, zijn hier een paar best practices:
Automatische verbinding uitschakelen
Zoals hierboven vermeld, is het aan te raden om de automatische verbinding uit te schakelen om er zeker van te zijn dat je niet onbewust verbinding maakt met potentieel gevaarlijke netwerken.
Gebruik een VPN
Het grootste probleem met openbare WiFi-verbindingen is het gebrek aan versleuteling. Om dit te verhelpen kun je een VPN gebruiken. Een VPN (Virtual Private Network) is een dienst die een veilige, versleutelde verbinding creëert via een minder veilig netwerk, zoals openbaar WiFi.
VPN’s vervormen je persoonlijke gegevens zodat ze zonder de juiste decoderingssleutel niet kunnen worden gelezen. Als je regelmatig openbare WiFi-toegangspunten gebruikt, raden we je sterk aan om een VPN te gebruiken om je gegevens minder toegankelijk te maken.
Maak geen verbinding met gevoelige sites
Als je toch besluit om een openbare WiFi-verbinding te gebruiken, vermijd dan het bezoeken van sites die toegang met een wachtwoord vereisen, zoals sociale netwerken of je online bank.
Hackers weten dat veel mensen dezelfde wachtwoorden gebruiken voor verschillende sites. Ze hebben soms maar de informatie van één site nodig om toegang te krijgen tot al je gevoelige gegevens, waaronder je bankgegevens, je sociale netwerken en zelfs je crypto portemonnee.
Gebruik alleen HTTPS
HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) is een beveiligde versie van HTTP, het protocol dat wordt gebruikt om gegevens over het web te versturen. Het voegt een beveiligingslaag toe aan HTTP en versleutelt de communicatie tussen je browser en de webserver. Als je op het internet surft op een openbaar netwerk, zorg er dan voor dat je alleen sites bezoekt die dit protocol gebruiken. Om te controleren of je op een beveiligde site bent, kijk je naar het URL-adres van de site. Het moet beginnen met “https://”.
Houd je applicaties up-to-date
Zorg ervoor dat uw applicaties altijd up-to-date zijn. Updates corrigeren vaak zwakke plekken in de beveiliging die zijn ontdekt in eerdere versies van je applicaties.
Deze kwetsbaarheden kunnen door hackers worden misbruikt om aanvallen uit te voeren. Door updates te installeren, sluit je deze potentiële toegang af die hackers anders zouden kunnen gebruiken om je apparaten en gegevens te compromitteren.
Om altijd over de nieuwste versies van je applicaties te beschikken, kun je automatische updates activeren. Dit kun je doen via de iPhone-instellingen in het gedeelte “App Store” of via de instellingen van de Google Play Store op Android.
Schakel de WiFi van je telefoon volledig uit als je het huis verlaat
De beste oplossing is nog steeds de eenvoudigste: schakel WiFi op je telefoon uit en kies voor internettoegang via de hotspot van je mobiele telefoon. Op deze manier heb je een beveiligde verbinding die speciaal voor jou is bedoeld. Zorg er wel voor dat je een sterk wachtwoord gebruikt, zodat niemand anders verbinding kan maken met je hotspot.