Nike sportschoenen die 180 euro waard zijn, kunnen 262 euro waard worden. De tarieven van Trump dreigen ze te veranderen in luxeartikelen.

Hoe de tarieven ons Spanjaarden kunnen beïnvloeden, zelfs als we geen Amerikaanse goederen kopen

Je hebt erover gehoord omdat er over niets anders wordt gesproken. Logica vertelt je dat het slecht is voor de wereldeconomie en ook voor je portemonnee. Bovendien bevestigt het nieuws het. Maar hoe zullen de tarieven van Trump de Spaanse consumenten echt beïnvloeden? Ik maakte me ook zorgen over de prijsstijgingen die ze met zich mee zouden kunnen brengen te midden van de inflatie die nu al de pan uit rijst. Dus heb ik met experts gesproken om het zeker te weten.

Waarom normale Nike schoenen nu 300 euro kosten

 

Dat Amerikaanse producten nu duurder worden, is een conclusie die we allemaal zelf kunnen trekken. Maar waarom zijn de tarieven op geïmporteerde goederen en niet op geëxporteerde goederen?

 

Een heel korte samenvatting is dat niet alles wat de VS exporteert naar de rest van de wereld ook daadwerkelijk in de VS wordt geproduceerd. Nike heeft bijvoorbeeld fabrieken in vele delen van de wereld, maar voornamelijk in Azië. Vietnam, China en Indonesië zijn de landen waar het het meest produceert, dus nadat de Nike-schoenen op een van deze plaatsen zijn genaaid en in elkaar gezet, worden ze naar de Verenigde Staten gestuurd en vervolgens naar Europa verscheept, waar de rekening hoger wordt.

Dat wil zeggen dat, aangezien het de importeur is die de belastingen betaalt, het Amerikaanse bedrijf het overeenkomstige Trump-tarief moet betalen aan het land waar het product is gemaakt, omdat het een import is. Op dit punt is het goed om te onthouden dat Trump’s tarief voor China 54% is, dat voor Vietnam 46% is en dat voor Indonesië 32%. De economische journalist Javier Ruiz heeft het dus al over schoenen die van 180 euro naar 262 euro zouden gaan en tot 300 euro zouden kunnen oplopen.

Toch is dit misschien geen slecht nieuws voor degenen die geen merkproducten kopen, want als ze marktaandeel verliezen, zoals volgens de investeringsbanken zal gebeuren, voorspelt Ruiz dat alle Chinese producten die naar de Verenigde Staten gingen, op andere markten terecht zullen komen. “Waarschijnlijk in Europa en tegen een goedkope prijs,” zegt de expert.

Toch waarschuwt Cristian Castillo, professor aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van het UOC, ons aan de telefoon dat het erg moeilijk is voor Spanjaarden om de gevolgen van de handelsoorlog niet te voelen. Zelfs als we besluiten om lokaal te kopen en Amerikaanse producten te vermijden, en zelfs als Trump een pauze van 90 dagen in de tarieven heeft aangekondigd: “de onzekerheid en instabiliteit die door de situatie worden gegenereerd, zullen problemen blijven genereren”, zegt de expert.

Dit is iets wat Olivia Feldman, econoom en medeoprichter van de financiële vergelijker HelpMyCash, uitlegt: “De aandelenmarkt houdt niet van onzekerheid. De markt trekt zich terug vanwege de onzekerheid en de angst voor een mogelijke recessie in de VS en andere landen, waaronder de eurozone”.

Kan de kleding van Inditex ook duurder worden?

Tot nu toe hebben experts ons al laten zien hoe weinig controle Spaanse consumenten hebben als het gaat om het vermijden van de mogelijke indirecte effecten van de tarieven van Trump. Zoals Cristian Castillo uitlegt, hoewel “de Spaanse industrie, op het gebied van mode en cosmetica, misschien niet direct wordt beïnvloed door de invoer in Spanje”, herinnert hij ons eraan dat we in een geglobaliseerde wereld leven waarin alles met elkaar verbonden is, daarom, “als de activiteiten van een bedrijf op een markt worden beïnvloed en de kosten doen stijgen, kan dit uiteindelijk gevolgen hebben voor de wereldwijde consument met een prijsverhoging of een verlaging van de aanbiedingen”.

Het meest dreigende probleem, zo legt de expert uit, zou echter het “whiplash-effect” in de toeleveringsketen kunnen zijn. Dit komt doordat, “met het bevriezen van de tarieven, veel bedrijven van de gelegenheid gebruik maken om meer in te kopen voordat ze weer van kracht worden”. Dit “kan echter leiden tot bovennormale inkooppieken die het product duurder maken als gevolg van stock-outs of een schijnbare toename van de vraag. Maar met onvoldoende aanbod leidt dit uiteindelijk tot hogere prijzen.

In deze context is het enige positieve punt dat de expert ziet juist deze 90-daagse onderbreking van de tarieven. “Ook al is het tijdelijk, het laat zien dat ze hem geraakt hebben en Trump heeft moeten terugkrabbelen door de interne druk van bedrijven op de beurs van Wall Street”, concludeert Castillo.