Een 2-euromunt gewijd aan het Zuvintas Natuurreservaat had een unieke muntfout
In de fascinerende wereld van de numismatiek is het verzamelen van munten een spannende bezigheid die veel verzamelaars aantrekt. Bovendien krijgt het verzamelen van munten steeds meer aanhangers die de meest bijzondere en unieke munten in handen willen krijgen.
Tegelijkertijd is de manier van verzamelen de laatste jaren heel anders dan vroeger. En dat komt omdat het nu veel gemakkelijker is om meer te weten te komen over de geschiedenis van munten.
Aan de andere kant zijn er ook de laatste jaren voor veel munten zeer hoge prijzen te krijgen, afhankelijk van hun leeftijd, de plaats waar ze zijn geslagen en de fouten die zijn gemaakt bij de productie.
Exorbitante prijzen op de wederverkoopmarkt
Daarnaast zijn er recentelijk een aantal herdenkingsmunten in omloop gebracht ter gelegenheid van speciale gebeurtenissen die na verloop van tijd tegen woekerprijzen worden verkocht op de wederverkoopmarkt.
In Europa vallen bijvoorbeeld de twee-euromunten op, omdat ze, zoals we al zeiden, het ontwerp van een van hun zijden kunnen veranderen om herdenkingsedities te lanceren of speciale gebeurtenissen te vieren.
Tot 2.400 euro voor een muntfout
Onder al deze munten waarvan het ontwerp is veranderd, is er een die is uitgegeven door de Centrale Bank van Litouwen en geslagen in 2021. Een van de zijden is gewijd aan het natuurreservaat Zuvintas, een gebied dat de status van werelderfgoed heeft bereikt.
Voor deze munten, met een ontwerp met verschillende dieren uit het natuurreservaat, is de afgelopen jaren meer dan 2.000 euro betaald. Alleen de munten met een fout in het ontwerp van de rand zijn voor deze prijs verkocht.
Deze fout had te maken met de inscriptie die Litouwen gewoonlijk op zijn munten gebruikt (Laisve Vienybe Gerove; Vrijheid, Eenheid, Welzijn). In tegenstelling tot de meerderheid hadden al deze unieke munten een heel ander opschrift: Dievs Sveti Latviju (God zegene Letland).
Tegelijkertijd hebben sommige munten volgens de Bank van Litouwen een rand die overeenkomt met een ander land, namelijk Letland. Van de 500.000 munten die zijn uitgegeven, hadden er 500 deze fout. Met andere woorden, heel weinig. Als gevolg hiervan zijn al deze munten in de loop der jaren geherwaardeerd.