Moet kip gewassen worden voor het invriezen? Deze slager beslist eindelijk!

Je reflex om kip te wassen kan je vergiftigen. Elk jaar wassen duizenden Fransen hun gevogelte onder water… Fout! Kip wassen voor het invriezen is niet alleen onnodig, het is ook gevaarlijk. Uitleg van een deskundige slager, die voor eens en altijd vooroordelen uit de wereld helpt.

Kip wassen: een aloude praktijk… en een riskante praktijk

Wist je dat 70% van de huishoudens hun gevogelte spoelt voor het koken of invriezen? Toch verhoogt het wassen van kip de gezondheidsrisico’s. Zoals Michel Federighi, professor aan de École vétérinaire d’Alfort, uitlegt: “Water verspreidt bacteriën zoals Campylobacter over het aanrecht, werkoppervlakken en keukengerei.

Boucherie Jumeaux heeft ook een virale videowaarschuwing verspreid: zelfs gedroogde, vochtige kip wordt een broedplaats voor microben wanneer het wordt ontdooid. Het resultaat? Misselijkheid, diarree en zelfs ernstige vergiftiging. Dus stop met “preventief” spoelen!

Gewassen kip invriezen? Gegarandeerd een ramp

Kip wassen voordat je het in de vriezer stopt is een dubbele ramp. Het achtergebleven vocht in het vlees versnelt de verspreiding van bacteriën tijdens het bewaren. “Stel je voor dat de bacteriën weer in volle hevigheid ontwaken als je het ontdooit… Je bent verzekerd van een ziekenhuisopname”, vat slager Paul Durand uit Lyon samen.

De oplossing? Verpak rauw vlees direct in een luchtdichte diepvrieszak, zonder enig contact met water. Simpel, snel en veilig. Mijn buurvrouw Clara probeerde het uit na een slechte ervaring: “Sindsdien geen buikkrampen meer!

De 3 gouden regels voor het veilig invriezen van kip

  1. Niet wassen, zelfs niet snel! Veeg het vlees af met keukenpapier als dat nodig is.
  2. Verpak het in een luchtdichte (of vacuüm) zak en noteer de datum.
  3. Invriezen bij -18°C maximaal 3 maanden.

En ontdooien? In de koelkast, nooit in de open lucht! “Eén nacht is voldoende. Magnetron? Alleen in noodgevallen, maar de textuur zal eronder lijden”, zegt onze expert.

Desinfecteer alles na het hanteren: de vergeten sleutel

Zelfs zonder de kip te wassen, kunnen bacteriën zoals Salmonella oppervlakken en keukengerei besmetten. Maak na het snijden of inpakken van het vlees het aanrecht, het bord en de messen schoon met witte azijn of een ontsmettingsmiddel.

Slager Jumeaux benadrukt: “Een doek gedrenkt in verdund bleekmiddel verwijdert 99% van de bacteriën. Bonustip: gebruik een plank speciaal voor rauw vlees. Bij mij is het rood voor kip, groen voor groenten… Geen verwarring!

Plakkerige huid of sporen van bloed? Geen paniek!

Vind je je kip een beetje plakkerig of bebloed? Maak je geen zorgen: dat is normaal! Dit zijn geen redenen om de kip te wassen. Zoals Boucherie Jumeaux uitlegt, verdwijnen deze “gebreken” tijdens het koken. Gewoon voorzichtig afvegen met een papieren doekje. Mijn neef Théo, een traiteur, verpakt zijn gevogelte altijd zonder het af te spoelen: “Plastic folie behoudt de textuur beter dan water”. Door de vogel vervolgens door te koken, verdwijnen alle lelijke resten. Dus haal rustig adem… en ga meteen aan de slag met inpakken!

Hoe zit het met pesticiden op de huid? Mythe of werkelijkheid?

Sommige mensen spoelen kip uit angst voor chemische resten. In Frankrijk houden kippenboeren zich echter aan strenge normen. “Grondig koken (75°C) vernietigt veel meer verontreinigingen dan koud water”, stelt Federighi ons gerust.

Conclusie: kip wassen is zinloos noch veilig. Zoals de slager het samenvat: “De natuur doet dingen goed. En jouw vriezer ook! Dus, ben je klaar om deze reflex op te geven?