Noch met meer olie, noch met water: de eenvoudige truc om te voorkomen dat gebakken eieren aan de pan blijven plakken

Eieren zijn een van de meest veelzijdige voedingsmiddelen die er bestaan, omdat ze het ingrediënt kunnen zijn van oneindig veel bereidingen. Sommige mensen bereiden ze roerei, anderen gepocheerd…, maar degene die er het meest uitspringt is zonder twijfel het gebakken ei. Als de dooier precies goed is, met een romige textuur, wordt het een genot voor het gehemelte dat moeilijk te weerstaan is.

Maar hoewel het een ogenschijnlijk eenvoudige bereiding is, is het niet gemakkelijk om een perfect ei te krijgen, in ieder geval niet zo gemakkelijk als je zou denken, omdat het eiwit meestal aan de pan blijft plakken en het resultaat een roerei is, omdat er geen andere manier is om het eruit te krijgen.

Veel mensen proberen dit probleem te omzeilen door meer olie, water of boter te gebruiken, maar er is eigenlijk een eenvoudige truc die iedereen kan gebruiken om te voorkomen dat gebakken eieren aan de pan blijven plakken. Je hoeft alleen maar een ingrediënt te gebruiken dat je waarschijnlijk al in je keuken hebt.

De truc om ze niet te laten plakken

Misschien heb je er nog nooit over nagedacht, maar het is mogelijk om op een heel eenvoudige manier te voorkomen dat gebakken eieren aan de pan blijven plakken. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje bloem op de eieren strooien voordat je ze bakt. Het is een eenvoudig proces om uit te voeren en, als je het in de praktijk brengt, met een verrassend resultaat.

Om te beginnen verwarm je de koekenpan op een middelhoog vuur, heet genoeg om het ei goed te bakken, maar zonder het te verbranden. Voeg dan een beetje olie toe aan de koekenpan, dat hoeft niet te veel te zijn, maar net genoeg om de bodem te bedekken.

Strooi vervolgens een beetje tarwebloem over de koekenpan, in een dunne, gelijkmatige laag over de hele bodem, en zorg dat het goed verdeeld is. Zodra dit gedaan is, breek je heel voorzichtig het ei in de koekenpan boven het meel. Beweeg het een paar minuten niet zodat het gelijkmatig gaart.

Vanaf dan laat je het gewoon normaal bakken, omdat de bloem voorkomt dat het ei vastplakt, waardoor het wit lichtjes bruin wordt en de dooier zacht blijft vanbinnen. Dit resulteert in het perfecte gebakken ei: goudbruin van buiten en met een zachte, romige dooier van binnen. Dit komt omdat de bloem ervoor zorgt dat het eiwit gemakkelijk glijdt en niet aan de pan blijft plakken.

Deze truc is vooral een aanrader voor iedereen die ijzeren koekenpannen gebruikt of als de antiaanbakpan al een deel van zijn coating heeft verloren. Het heeft als bijkomend voordeel dat je minder olie hoeft te gebruiken, maar het risico dat het ei eruit springt en er een puinhoop van maakt, is kleiner.

Waarom bloem gebruiken met eieren?

 

De reden waarom bloem ervoor zorgt dat gebakken eieren niet blijven plakken, heeft te maken met het feit dat bloem een heel dun laagje vormt tussen het ei en de pan, waardoor het eiwit niet in direct contact komt met het hete oppervlak en dus niet blijft plakken. Tegelijkertijd absorbeert de bloem een deel van het vocht uit zowel de olie als het ei zelf, zodat het ei gelijkmatiger gaart.

Een ander voordeel is dat bloem ervoor zorgt dat het eiwit een gouden tint krijgt zonder rubberachtig of knapperig te worden, wat resulteert in een textuur die veel smakelijker is.

Hoe bak je het perfecte ei?

Gebakken eieren hebben de reputatie ongezond te zijn, terwijl ze in vergelijking met andere eierbereidingen niet zo calorierijk zijn. Een standaard gekookt of hardgekookt kippenei bevat ongeveer 145 kcal per 100 gram eetbare portie en in totaal 10,2 gram vet. Als het gebakken is, bevat het 185 calorieën per 100 gram en 14,5 gram vet.

Het grote probleem zit hem echter in slecht frituren, en meer specifiek in de bijgerechten bij deze delicatesse, die, als ze goed bereid, uitgelekt en gebakken is met olijfolie, voedzaam en gezond is.

Om het perfecte gebakken ei te krijgen, heb je de eieren nodig om te bakken, olijfolie (of zonnebloemolie) en eventueel zout en peper achteraf. Verhit een flinke hoeveelheid olie in de koekenpan, zodat deze minder dan een vinger dik is, en probeer de olie op een goede temperatuur te krijgen zonder het rookpunt te overschrijden. Je kunt een kookthermometer gebruiken voor meer precisie.

Zodra de olie heet is, giet je het rauwe ei erin en laat je het over de olie glijden en zo dicht mogelijk bij het oppervlak van de pan, zodat het niet breekt of spettert. Om het eiwit met de punt van het ei gaar te maken en de dooier zacht te houden, moet het ei bruin worden, d.w.z. het eiwit moet met de schuimspaan met olie worden bestreken, waarbij erop moet worden gelet dat de dooier niet wordt bestreken.

Als het op het gewenste punt is, doop je de schuimspaan in de olie, schuift hem onder het ei en haalt hem er voorzichtig uit, zodat de overtollige olie eraf druipt.