Een praktische gids voor het verminderen van het gebruik van plastic in huishoudens, consumentenzaken en persoonlijke hygiëne

Acties zoals het vervangen van keukengerei voor eenmalig gebruik en het kiezen voor glazen of stalen verpakkingen kunnen een aanzienlijk verschil maken.

Plastic, alomtegenwoordig in het moderne leven, is te vinden in een grote verscheidenheid aan producten en materialen, van verpakkingen en textiel tot cosmetica en bouwmaterialen.

Er zijn echter strategieën om het gebruik ervan te verminderen, variërend van veranderingen in de persoonlijke consumptie tot duurzamere alternatieven, die proberen de afhankelijkheid van dit materiaal te verminderen en de negatieve effecten ervan te verzachten.

Van het vervangen van plastic tassen door herbruikbare opties en het vermijden van wegwerpbestek, tot het kopen van voedsel in bulk om onnodige verpakking te verminderen, sommige van deze acties kunnen een groot verschil maken in het vermijden van het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik.

Duurzame alternatieven voor opslag en dagelijks gebruik

De milieuorganisatie Greenpeace raadt het gebruik af van plastic verpakkingen voor het bewaren of opwarmen van voedsel, omdat deze giftige stoffen kunnen afgeven wanneer ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen. Als alternatief stelt de organisatie voor om glazen of roestvrijstalen verpakkingen te gebruiken, die veiliger en duurzamer worden geacht.

Op het gebied van persoonlijke hygiëne raadt de organisatie aan om cosmetica met plastic microkorrels te vermijden, zoals polyethyleen, polypropyleen of nylon, die aanwezig zijn in scrubproducten. In plaats daarvan wordt het gebruik van natuurlijke ingrediënten zoals klei, notendoppen of zaden aanbevolen.

Wat waterverbruik betreft, raadt Greenpeace aan om kraanwater te drinken in plaats van plastic flessen. Als de waterkwaliteit niet optimaal is, raadt Greenpeace aan om een huishoudfilter te installeren. Dit vermindert het gebruik van wegwerpverpakkingen en bespaart op de lange termijn kosten.

Veranderingen in het huishouden en de kinderopvang

Thuis wordt voorgesteld om voor dranken en vloeistoffen de voorkeur te geven aan meermalige verpakkingen, zoals glas, in plaats van brik of plastic flessen. Het is ook belangrijk om de blootstelling van baby’s aan plastic te verminderen door het gebruik van plastic flessen te vermijden en te kiezen voor veiligere alternatieven.

Speelgoed is ook een gebied waar het gebruik van plastic geminimaliseerd kan worden. De organisatie stelt voor om speelgoed van hout, stof, latex of natuurrubber te kiezen, dat duurzamer en minder vervuilend is.

Op het gebied van persoonlijke verzorging benadrukt Greenpeace het belang van het vermijden van hygiëneproducten die verpakt zijn in plastic of microplastics bevatten.

Je kunt bijvoorbeeld zeep gebruiken in plaats van douchegel, of scheerzeep in plaats van schuim. Er zijn ook opties zoals houten of elektrische tandenborstels en tandpastatabletten, die milieuvriendelijker zijn.

Alternatieven voor verantwoord schoonmaken en consumeren

Huishoudelijke schoonmaak is een ander gebied waar het gebruik van plastic kan worden verminderd. Traditionele producten zoals zuiveringszout, azijn, zeep en essentiële oliën zijn effectieve en milieuvriendelijke alternatieven om het huis en de kleren schoon te houden. Deze opties zijn niet alleen minder schadelijk voor het milieu, maar beschermen ook de gezondheid van degenen die ze gebruiken.

De Natural Resources Defense Council (NRDC) benadrukt het belang van thuis koken als een manier om het gebruik van plastic in de verpakking van afhaalmaaltijden te verminderen. De NRDC suggereert ook om herbruikbare bakjes mee te nemen als je eten bestelt of uit eten gaat in een restaurant om restjes in te vervoeren, wat helpt om plastic afval te verminderen.

Een andere aanbeveling van NRDC is om te kiezen voor tweedehands artikelen, vooral speelgoed en elektronica. Als deze producten nieuw zijn, zijn ze vaak verpakt in plastic dat moeilijk te recyclen is. Tweedehands kopen vermindert niet alleen het plasticverbruik, maar is ook een economisch en duurzaam alternatief.