Een bolletje aluminiumfolie: een grootmoeders trucje dat een revolutie teweegbrengt in vaatwassers! Bespaar energie en water en breng je bestek weer tot leven. Ontdek alles over de voordelen en tips.
Volgens de website Planetoscope heeft 55,2% van huishoudens een vaatwasser, vergeleken met 45% in 2001. Dat zijn 1,5 miljoen verkochte vaatwassers per jaar. En eerlijk gezegd, als je eenmaal zo’n apparaat hebt, is het moeilijk om er geen te hebben. Bovendien zijn ze veel zuiniger in water- en elektriciteitsverbruik dan afwassen met de hand – daarover later meer. Sommige minder efficiënte vaatwassers of vaatwassers die het einde van hun levensduur hebben bereikt, kunnen echter een aantal onaangename signalen afgeven, zoals dof bestek, dat we liever glanzend hebben.
Hoe houd je je bestek glanzend?
Hoe vaak je het spoelglansmiddelreservoir en het regenereerzoutreservoir ook vult en hoe vaak je ook merktabletten gebruikt, je bestek ziet er nog steeds dof uit. De beste manier om je bestek zo glanzend als nieuw te houden, is door een bolletje aluminiumfolie in de besteklade te doen. Aluminiumfolie is niet erg milieuvriendelijk en ook niet echt recyclebaar, maar we hebben allemaal wel een rolletje thuis liggen, omdat het zo praktisch is! Maak dus een balletje van aluminiumfolie, stop het in de besteklade en laat de magie gebeuren.
Waarom kan aluminiumfolie je bestek laten glanzen?
Je balletje aluminiumfolie moet de grootte hebben van een golfbal, maar alleen verfrommeld, niet samengeperst zoals een speeltje voor je kat! Er vindt een chemische reactie plaats tussen het aluminium, het hete water en de tabletten, zodat je bestek gaat glinsteren! Bovendien voorkomt de bal dat je bestek gaat roesten, omdat de deeltjes worden opgevangen in de plooien van de bal. Het enige wat je hoeft te doen, is hem van tijd tot tijd vervangen als hij slap wordt en het aluminium al zijn kracht heeft afgegeven.
Waarom is een vaatwasser zuiniger dan afwassen met de hand?
Sommige mensen denken ten onrechte dat vaatwassers veel energie en water verbruiken, maar nee, dit is een veelvoorkomende misvatting die misschien wel waar was toen Joséphine Cochrane de vaatwasser uitvond in 1886. De vaatwassers van tegenwoordig zijn ontworpen om precies de juiste hoeveelheid water te gebruiken om efficiënt te wassen. Bij afwassen met de hand wordt vaak te veel water gebruikt, omdat het moeilijk is om de gebruikte hoeveelheid water te meten en te controleren. Bovendien zijn ze ook ontworpen om energiezuinig te zijn. Ze maken gebruik van geavanceerde technologieën, zoals efficiënte verwarmingssystemen, sensoren om vuilniveaus te detecteren en geoptimaliseerde wasprogramma’s. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van energie dan handwasmachines. Hierdoor wordt energie efficiënter gebruikt dan bij handmatig wassen. Hoe dan ook, het lijdt geen twijfel dat een vaatwasser je tijd en geld bespaart.
Hoe gebruik je je vaatwasser op de juiste manier?
Er bestaan veel vooroordelen over vaatwassers, maar het is tijd om ze te laten rusten:
- Nee, je spoelt je vaat niet af voordat je ze in de vaatwasser stopt! Dat werkt averechts – de machine is ontworpen om vuile vaat te wassen, geen schone! Gebruik de Bokashi om bijvoorbeeld etensresten van je borden te verwijderen!
- Nee, de vaat wordt niet schoner als de vaatwasser niet helemaal gevuld is! Integendeel! Vul elk hoekje en gaatje en speel elke dag een spelletje Tetris om alles erin te krijgen. Zorg er wel voor dat de draaihekken van de twee korven niet geblokkeerd worden door keukengerei!