De lelijke vergeling van huishoudplastic, die niet verdwijnt hoe vaak je het ook schoonmaakt, kan worden verwijderd met een eenvoudige truc die je geen enkele moeite kost. We leggen het je uit.
Plastic heeft de neiging om na verloop van tijd een gelige tint te krijgen waardoor het er oud en verwaarloosd uitziet. Het is je vast wel eens overkomen: die schakelaar of dat bedieningspaneel van de airconditioning die oorspronkelijk smetteloos wit was, is na een tijdje (en hoe vaak je het ook wast) geel geworden.
Het is mij ook overkomen en ik verzeker je dat, ook al wreef ik er hard en vaak over, er geen manier was om van die lelijke kleur af te komen. Tot nu. Ik heb de (heel eenvoudige) manier ontdekt om plastic weer wit te krijgen. Let op!
Waarom vergeelt kunststof?
Na verloop van tijd kan het plastic van veel voorwerpen die we in huis hebben zijn glans verliezen en gelig worden. Schakelaars, lichtbakken, kleine elektrische apparaten… ze kunnen er allemaal oud en verwaarloosd uit gaan zien. En in de meeste gevallen is dat niet omdat ze vies zijn. Die gelige tint is te wijten aan factoren zoals:
- Ultraviolet licht: UV-straling breekt de chemische bindingen binnen de polymeerketens van kunststoffen en zorgt ervoor dat ze verkleuren. Dit staat bekend als fotodegradatie.
- Warmte: veroorzaakt chemische reacties zoals oxidatie en versnelt de afbraak van kunststoffen. Bovendien genereert dezelfde zuurstof in de lucht, in combinatie met warmte, een oxidatieproces dat de structuur van het plastic verandert en de verkleuring bevordert.
- De kwaliteit van het plastic: dit is een bepalende factor. Kunststof van goede kwaliteit (gemaakt zonder onzuiverheden of bepaalde additieven) breekt langzamer af.
- Blootstelling aan bepaalde producten: chloor of ammoniak kunnen het uiterlijk van het plastic veranderen.
- Vuil: opgehoopt stof, tabaksrook of vet kunnen zich aan het plastic hechten en bijdragen aan het gelige uiterlijk.
Nu je de factoren kent die plastic vergeling veroorzaken, is het makkelijker om sommige te voorkomen, maar hoe zit het met plastic dat al geel is? Laten we eens kijken hoe je dat kunt verhelpen.
Hoe de witte kleur van plastic herstellen
Op het Instagram-profiel van Alejandra Pez (@alepez) heb ik de definitieve truc gevonden om het oorspronkelijke wit van plastic te herstellen. Het houdt in dat je met behulp van een kwast een beetje crème van waterstofperoxide (in een concentratie van 40 volumes) aanbrengt op het hele oppervlak dat gebleekt moet worden en het bedekt met folie gedurende ongeveer 24 uur zodat het kan inwerken. Na deze tijd verwijder je de crème met een vochtige doek.
Logischerwijs is het gebruik van vloeibare waterstofperoxide (zoals we het gewend zijn te vinden) op deze kunststoffen ingewikkeld, omdat het zal druppelen en verdampen voordat het gewenste effect wordt bereikt. Daarom moet je het in crème gebruiken. Maar maak je geen zorgen, je kunt het gemakkelijk vinden in winkels die gespecialiseerd zijn in haarproducten (omdat dit het product is dat gebruikt wordt om haar te bleken) en in sommige apotheken of supermarkten.
Natuurlijk, “afhankelijk van hoe geel het is, moet je het proces een paar keer herhalen”, zegt ze.
Vergeet niet om, voordat je de crème aanbrengt, het oppervlak goed schoon te maken zodat er geen sporen van vuil zijn. Je moet ook heel voorzichtig zijn bij het hanteren van waterstofperoxide crème omdat het een schurend product is. Draag altijd handschoenen en vermijd aanraking met je huid, haar of andere oppervlakken, materialen of stoffen.
De kracht van waterstofperoxide
Waterstofperoxide crème veroorzaakt een chemische reactie in het plastic die het foto-oxidatie-effect veroorzaakt door UV-stralen of hitte ongedaan maakt.
Wanneer de crème wordt aangebracht, breekt de waterstofperoxide af in deeltjes die hydroxylradicalen worden genoemd, die zeer reactief zijn en de gele moleculen die zich op het plastic hebben gevormd als gevolg van degradatie, oxideren en de kleur neutraliseren.
Om zo effectief mogelijk te zijn, moet de waterstofperoxidecrème worden blootgesteld aan UV-licht terwijl het op het plastic wordt aangebracht om de afbraak in hydroxylradicalen te versnellen. Ironisch genoeg is het zonlicht dat bijdraagt aan het vergelen van plastic ook de sleutel tot het omkeren ervan.