Je hoeft niet naar de stomerij: hier zijn de beste technieken om je dekbed thuis te wassen

Het is essentieel om je dekbed regelmatig schoon te maken om het schoon en comfortabel te houden. En je kunt het zelf doen, thuis, zonder het naar de stomerij te brengen: je bespaart zelfs een hoop geld!

Je dekbed, die cocon die je elke nacht omhult met zachtheid en warmte, verdient regelmatig onderhoud om het gezond en comfortabel te houden. Het naar de stomerij brengen lijkt misschien de norm, maar het is perfect mogelijk om het thuis te reinigen. Het kost misschien wat tijd, maar je bespaart een hoop geld (tussen €20 en €40 per wasbeurt)!

Als je een wasmachine hebt, controleer dan de capaciteit. Een dekbed heeft ruimte nodig om goed gewassen en gespoeld te worden. Een te kleine trommel drukt het samen, waardoor de was minder effectief is. Je hebt een machine van minstens 7 kg nodig voor een standaard dekbed (140×200 of 200×200 cm), en streef naar 10 kg of meer voor grotere of dikkere dekbedden. Een kleine tip om het inleggen en omgooien makkelijker te maken: vouw je dekbed accordeonvormig op voordat je het in de trommel schuift.

Gebruik voor het wassen in de machine een mild vloeibaar wasmiddel, want poeders kunnen resten achterlaten in de vulling. Gebruik een matige hoeveelheid, ongeveer een derde van je gebruikelijke dosis. Kies een geschikt programma: “delicaat”, “wol” of een speciale cyclus voor dekbedden indien beschikbaar, en respecteer de temperatuur op het etiket (over het algemeen 30°C of 40°C, soms tot 60°C voor bepaalde synthetische stoffen als het etiket dit toelaat). Doe twee of drie wasballen (of schone tennisballen) in de trommel om de vulling niet te laten aankoeken.

Als een machine geen optie is, gebruik dan een badkuip of grote douchebak om met de hand te wassen. Vul het met lauw water (volgens het etiket) en voeg een beetje vloeibaar wasmiddel toe. Dompel het dekbed onder, laat het ongeveer een uur weken en roer het dan voorzichtig door, bijvoorbeeld door erop te lopen (met schone voeten). Vooral niet wringen!

Laat het zeepwater weglopen en wees geduldig bij het spoelen: vul het met schoon water, knijp de zeep eruit, laat het water weglopen en herhaal de handeling een paar keer totdat het water helemaal helder is. Het is een effectieve methode, maar wel een die tijd en energie kost.

De volgende stap is om zoveel mogelijk water te verwijderen. In de wasmachine wordt zacht centrifugeren (maximaal 800 tot 1000 toeren per minuut) aanbevolen. Na het wassen met de hand is centrifugeren bewerkelijker. Druk het dekbed stevig tegen de zijkanten van het bad, zonder het te draaien, of rol het op zichzelf. Het zal erg zwaar zijn, dus aarzel niet om hulp te vragen. Hoe minder water het bevat, hoe sneller en efficiënter het zal drogen, wat essentieel is als je vochtproblemen wilt vermijden.

Drogen is absoluut essentieel voor een zacht, gezond dekbed. Er kan schimmel ontstaan als het niet goed gedroogd wordt. Een grote droogtrommel is ideaal, vooral voor natuurlijke dekbedden (dons, veren) die gevoelig zijn voor langdurige vochtigheid. Gebruik een programma op lage temperatuur of “klaar om op te bergen”. Voeg opnieuw balletjes toe om de vezels te scheiden en het proces te versnellen. Voer indien nodig meerdere cycli uit en schud het dekbed tussendoor totdat het helemaal droog is.

Hoewel het langer duurt (tot enkele dagen), is drogen aan de lucht ook mogelijk en het meest geschikt voor synthetische dekbedden. Kies een droge dag, en indien mogelijk een winderige dag. Leg het dekbed plat op een groot droogrek, buiten in de schaduw of binnen in een goed geventileerde ruimte. Het geheim is regelmaat: draai het een paar keer per dag om en schud krachtig om eventuele klonten vulling los te maken en te zorgen voor een gelijkmatige droging.

Gelukkig hoef je dit niet elke week of maand te doen! Eén of twee keer per jaar wassen, in combinatie met dagelijks luchten en een schone tijk, is meestal voldoende om je dekbed fris, gezond en comfortabel te houden.