Goud, dollars, bitcoin: is dit het moment om te kopen? LCI geeft antwoord

Tussen de invoering van grote tarieven door de Verenigde Staten op producten die uit de rest van de wereld worden geïmporteerd en de opschorting van deze beslissing voor 90 dagen, weten de financiële markten niet waar ze heen moeten. De Europese, Aziatische en Amerikaanse beurzen zijn bijzonder volatiel.

Hoe weet je waar je je geld moet investeren?

Zijn de traditionele veilige havens, zoals goud en de dollar, nog steeds veilig? Vroeger was de Amerikaanse munt een veilige haven: het is de munt waarin Amerikaanse schatkistcertificaten worden uitgegeven en waarin de wereldwijde schuld is uitgedrukt. Maar de afgelopen dagen is de dollar aan het wankelen gebracht. Veel beleggers besloten hun obligaties te verkopen na de verschillende uitspraken van Donald Trump over tarieven. Dit heeft de dollar minder veilig gemaakt.

Hoe zit het met goud?

André, een inwoner van Périgueux (Dordogne), vroeg zich af: “Gezien het feit dat goud de afgelopen 10 jaar alleen maar is gestegen, is er dan ooit een slecht moment om goud te kopen? Goud is gestegen tot $3.175 per ounce, 20% hoger dan aan het begin van het jaar. Het heeft verschillende voordelen: het is vrijgesteld van douanerechten en goud wordt voornamelijk aangehouden door banken en financiële instellingen, die niet gevoelig zijn voor sterke schommelingen op de aandelenmarkt.

Maar er is ook een nadeel: “We zitten hier op een hoogtepunt,” meent Claire Fournier, redacteur economie van LCI. “Nogmaals, je bent niet immuun voor een lichte daling. Het zal niet drastisch dalen. Maar hier is het zoals met alle activa. Als je op het hoogtepunt koopt, loop je het risico dat je niet veel meerwaarde maakt.”

Wat Bitcoin betreft, is het de moeite waard om te onthouden: deze cryptocurrency is bijzonder volatiel.

Terwijl de virtuele valuta in januari, ten tijde van de inauguratie van Donald Trump, zijn hoogtepunt bereikte, heeft het sindsdien 19% van zijn waarde verloren. Het is daarom een riskante investering. “Je moet er met je hart bovenop zitten “ als je in Bitcoin belegt, zegt Claire Fournier. “Het is een zeer volatiele asset. […] We zijn van $100.000 voor één bitcoin naar $70.000 gegaan.”