Iedereen die in het bezit is van een air fryer weet dat dit apparaat terecht je hart heeft veroverd. Vergelijkbaar met een oven, maar met minder tijd en energieverbruik. Wat je ook nodig hebt, het kan: perfecte kroketten of knapperige vleugels. En het beste van alles? Je hebt nauwelijks olie nodig.
In het geval van kippenvleugels willen de meeste mensen dat de binnenkant sappig blijft en dat de buitenkant ondertussen heel knapperig blijft. Dit is mogelijk als het juiste proces wordt gevolgd. Vergeet voor altijd dat ze rauw zijn aan de binnenkant of droog aan de buitenkant.
Wat is de techniek voor knapperige vleugels in de air fryer?
Een van de belangrijkste sleutels tot het bereiden van vleugels in een air fryer is het weglaten van lagen paneermeel die vocht kunnen absorberen. Om knapperige vleugels te krijgen is het essentieel om de temperatuur en kookvolgorde goed te regelen.
Te volgen stappen:
- 500 g kippenvleugels.
- grof zout
- gemalen zwarte peper
- Knoflookpoeder.
- Gedroogde tijm.
- Gedroogde oregano.
- Zoet of heet paprikapoeder.
Basisbereiding:
- Doe de vleugels in een kom en meng met de kruiden. Bij voorkeur is de huid goed bedekt.
- Verdeel de vleugels in de friteuse zonder ze te overlappen.
- Bak in drie fasen: 180 °C gedurende 15 minuten, keer en herhaal gedurende nog eens 10 minuten, en eindig met 5 minuten op 200 °C.
- Serveer direct na verwijdering uit het apparaat.
Waarom is de airfryer anders dan de oven voor het bereiden van kippenvleugels?
De conventionele oven kan worden gebruikt om vleugels te bereiden met vergelijkbare resultaten, maar met verschillen in tijd. In dit geval worden ze een uur lang gebakken op een lage temperatuur (130 °C) en vervolgens verhoogd naar 200 °C tot ze goudbruin zijn.
Het proces kan twee keer zo lang duren als met een airfryer, maar volgt hetzelfde principe: langzaam garen gevolgd door een hittestoot.
Het voordeel van het kleine apparaat is de thermische efficiëntie. Er is geen lange voorverwarming nodig en het kleine oppervlak versnelt het proces. Hierdoor worden de vleugels knapperig zonder gedoe.
Wat kan ik bij mijn kippenvleugels serveren?
Het is niet nodig om sauzen of dressings toe te voegen, maar ze kunnen wel gebruikt worden als begeleiding naar voorkeur. Hier zijn enkele mogelijke combinaties:
- Buffelsaus: pittig, met een boterbasis en hete saus.
- Barbecuesaus: met een zoete toets, een mengsel van ketchup, honing en kruiden.
- Teriyakisaus: Japanse stijl, met sojasaus en suiker.
- Knoflook-parmezaanse saus: romig, op basis van boter en geraspte kaas.
- Ranchsaus: gemaakt van room, mayonaise en verse kruiden.
Elk van deze opties voegt een andere nuance toe aan de vleugels zonder de methode te veranderen die de vleugels knapperig maakt. Om optimaal gebruik te maken van het natuurlijke vet dat vrijkomt tijdens het koken, kunnen voorgekookte en in stukjes gesneden aardappelen worden toegevoegd aan het einde van het proces. Dit optimaliseert het gebruik van het apparaat en zorgt voor een praktisch bijgerecht.