Een zeer doeltreffende formule die je keukengerei vlekkeloos achterlaat.
Houten bestek is een elegante en milieuvriendelijke optie voor in de keuken, maar het vereist speciale zorg om het uiterlijk en de functionaliteit te behouden. In tegenstelling tot metalen bestek is hout een poreus materiaal dat vocht, geurtjes en bacteriën kan opnemen als het niet goed wordt schoongemaakt.
Zeep en water zijn goede bondgenoten voor de dagelijkse schoonmaak. De eerste stap om houten bestek in goede conditie te houden is om het direct na gebruik te wassen. Gebruik hiervoor lauw water en neutrale zeep. Wrijf zachtjes met een spons of zachte doek. Het is cruciaal om te voorkomen dat ze doorweekt raken, want het hout kan water absorberen en vervormen. Droog ze tot slot goed af met een schone doek en laat ze in de open lucht staan tot ze helemaal droog zijn.
Een ander fundamenteel aspect van het schoonmaken van houten bestek is het verwijderen van onaangename geurtjes. Als je bestek sterke geuren heeft geabsorbeerd, kun je deze neutraliseren met citroen en zout. Strooi grof zout op het bestek. Wrijf in met een halve citroen en zorg ervoor dat je het hele oppervlak bedekt. Spoel af met warm water en droog goed af.
Zuiveringszout is zeer effectief om hardnekkige vlekken te verwijderen. Als je houten bestek hardnekkige vlekken heeft, is dit element een uitstekende bondgenoot. Meng een lepel zuiveringszout met een paar druppels water tot een pasta. Breng de pasta aan op de vlekken en wrijf met een doek of een zachte borstel. Spoel af met warm water en droog grondig.
Zuiveringszout is een bondgenoot als het op schoonmaken aankomt.
De waarheid is dat we in deze gelegenheid het oog laten vallen op een zeer effectieve formule op het moment van een dieptereiniging die als hoofdrolspelers witte azijn, zuiveringszout en afwasmiddel heeft. Je neemt een steelpan waarin je water, een scheut azijn en een beetje afwasmiddel doet en je legt er het houten bestek in.
Verwarm de pan een paar minuten en zet het vuur uit, voeg dan zuiveringszout toe. Laat het een paar minuten zitten en spoel het af met veel water.
Tot slot, om te voorkomen dat het hout uitdroogt en zijn glans verliest, is het raadzaam om minerale of kokosolie aan te brengen, je hoeft maar een paar druppels olie op een schone doek te doen. Wrijf het houten bestek in met ronddraaiende bewegingen en laat het een paar uur rusten voordat je het gebruikt. Om houten bestek in topconditie te houden heb je geen dure producten of ingewikkelde processen nodig. Met deze zelfgemaakte trucs kun je ervoor zorgen dat je bestek schoon en gedesinfecteerd blijft en er onberispelijk uitziet. De sleutel is regelmatig schoonmaken en natuurlijke ingrediënten gebruiken om de levensduur te verlengen.