Thuis energie besparen heeft een directe invloed op het verlagen van de elektriciteitsrekening.
Een van de aspecten waar mensen zich tegenwoordig het meest zorgen over maken is het energieverbruik van huishoudelijke apparaten, omdat dit een negatieve invloed heeft op hun portemonnee.
Er zijn verschillende redenen waarom dit fenomeen zich voordoet; vaak is een stijging van de elektriciteitsrekening te wijten aan overmatig gebruik van apparaten of soms aan hun gebrek aan efficiëntie.
Een andere factor die bijdraagt tot energieverspilling zijn apparaten die lange tijd in stand-by blijven staan. Zelfs als het apparaat is uitgeschakeld, blijft het energie verbruiken, ook wel bekend als fantoomverbruik.
Apparaten zoals televisies, computers, magnetrons of geluidssystemen kunnen elektriciteit blijven verbruiken, zelfs als ze niet in gebruik zijn, waardoor de elektriciteitskosten bijna onmerkbaar stijgen.
Geconfronteerd met dit probleem zoeken mensen naar manieren om hun energieverbruik te verbeteren en aanzienlijk te verminderen. Sommige daarvan zijn apparaten uitschakelen als ze niet in gebruik zijn, profiteren van natuurlijk licht of LED-lampen gebruiken. Deze acties zijn echter niet altijd voldoende.
Wat zijn wifi-schakelaars en hoe werken ze?
Dankzij de voortdurende vooruitgang van de technologie hebben mensen tegenwoordig slimmere en efficiëntere opties om hun energieverbruik te beheren. Een van deze apparaten zijn wifi-schakelaars, die bij de meesten nog weinig bekend zijn, maar die de energie-efficiëntie in huis aanzienlijk kunnen verbeteren.
Slimme schakelaars zijn slimme apparaten waarmee je de elektriciteit van een lamp, apparaat of ander apparaat op afstand kunt regelen via een internetverbinding.
Ze werken via een wifi-netwerk en kunnen worden bediend vanaf een mobiele telefoon, tablet of zelfs met spraakopdrachten via virtuele assistenten zoals Amazon Alexa of Google Assistant.
Deze apparaten zijn een belangrijk onderdeel van domotica. Dankzij hen is het mogelijk om het in- of uitschakelen van verschillende apparaten te beheren zonder dat je fysiek aanwezig hoeft te zijn of een traditionele schakelaar hoeft te gebruiken.
De installatie van deze schakelaars is vergelijkbaar met die van een conventionele schakelaar, maar met een belangrijk verschil: ze bevatten een geïntegreerde wifi-module waarmee ze verbinding kunnen maken met het thuisnetwerk.
Eenmaal verbonden communiceren ze met een applicatie op de mobiele telefoon, waardoor de aangesloten apparaten kunnen worden bediend. Als er een spraakassistent beschikbaar is, is het ook mogelijk om commando’s te geven om lichten, ventilatoren of andere apparaten aan of uit te zetten.
Deze apparaten zijn vaak eenvoudig te installeren en vereisen geen grote veranderingen aan de elektrische infrastructuur van het huis. Bovendien zijn veel modellen compatibel met traditionele schakelaars, waardoor de overgang naar een slim huis eenvoudig en probleemloos is.
Tot slot is het belangrijk om bij het kiezen van een goede wifi-schakelaar rekening te houden met aspecten zoals compatibiliteit met je bestaande netwerk en apparaten, installatiegemak, geavanceerde functies (zoals planning en energiemonitoring), beveiliging van het apparaat, bouwkwaliteit, ontwerp en prijs-kwaliteitverhouding.
Het is ook raadzaam om reviews van andere gebruikers te lezen en te kiezen voor betrouwbare merken. Door een weloverwogen beslissing te nemen, kun je ervoor zorgen dat de wifi-switch die je kiest betrouwbaar is en past bij de behoeften van je huishouden.