Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar nieuwe kwetsbaarheden om uit te buiten! Steek in dit geval je bankpas niet in de geldautomaat.
De digitale wereld, met al zijn voordelen, brengt ook steeds nieuwe gevaren met zich mee. Onlangs trok de politie aan de bel over een aantal oplichtingspraktijken met bankpassen waarbij pinautomaatgebruikers betrokken waren. Een valstrik die opnieuw misbruik maakt van de naïviteit van gebruikers! Helaas worden cyberdreigingen tegen geldautomaten steeds geraffineerder.
Verschillende Europese media hebben melding gemaakt van signalen dat geldautomaten worden gehackt. Pas op voor je bankpas!
Uw bankpas kan in gevaar zijn!
Fraude met geldautomaten wordt steeds zorgwekkender! Dieven gebruiken smartphones en geavanceerde technologie om de gevoelige bankkaartgegevens van hun slachtoffers te onderscheppen.
Hoe werkt deze zwendel? Zodra de oplichters deze gegevens hebben, kunnen ze ongeoorloofde geldopnames doen bij geldautomaten.
Deze methode kan iedereen treffen. Van jongeren tot ouderen! En dat maakt het bijzonder moeilijk om fraude in realtime op te sporen.
De kern van deze zwendel is een stuk malware genaamd NGate. Deze malware heeft de mogelijkheid om creditcardgegevens die op de telefoons van slachtoffers zijn opgeslagen, door te sturen naar fraudeurs met behulp van NFC-technologie (Near Field Communication).
NGate wordt vaak geïnstalleerd via onveilige apps of phishingaanvallen. En het begint met het verzamelen van creditcardgegevens, inclusief de gegevens die worden gebruikt voor contactloze transacties. Met deze informatie kunnen fraudeurs vervolgens virtueel een originele bankkaart klonen en ongeautoriseerde geldopnames doen.
Pas op voor deze nieuwe zwendel!
Het mediakanaal huffingtonpost.es heeft een waarschuwing uitgegeven over een teken dat wijst op het hacken van een geldautomaat. Het teken is het verschijnen van een cursor op het scherm.
Opnieuw zijn geldautomaten het doelwit van oplichters. Kijk uit voor een kleine cursor op het scherm! Dit gebeurt meestal wanneer een geldautomaat is gehackt.
Dus als je deze kleine cursor op het scherm van de geldautomaat ziet, steek dan je bankpas er niet in! Als je je bankpas invoert en je geheime code invoert, hebben de oplichters je gegevens en kunnen ze je bankrekening leeghalen.
Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen pinautomatenoplichting?
Het is belangrijk om te weten dat je in deze gevallen eerst en vooral bepaalde stappen moet volgen om jezelf te verdedigen:
- Neem eerst onmiddellijk contact op met uw bank om het incident te melden.
- Vraag vervolgens om blokkering van de bankpas
- Dien vervolgens een klacht in bij de politie.
Als je verdachte activiteiten op je lopende rekening opmerkt, is het belangrijk om je bankkaart te controleren. Zo kunt u eventuele frauduleuze betalingen opsporen. Misschien zie je aankopen op je afschrift die je niet hebt gedaan, geldopnames die je niet hebt gedaan. Of geprogrammeerde betalingen die zijn geweigerd.
Om op de hoogte te blijven, moet je elke dag je rekeningsaldo en transacties controleren. Via een mobiele app of een online bankplatform. Zo kun je jezelf beschermen tegen fraude met je bankpas. Want deze transacties worden vaak heel snel uitgevoerd en kunnen soms over het hoofd worden gezien.