Verse, onbehandelde eieren uit het kippenhok zijn over het algemeen korter houdbaar dan commerciële eieren. Het is dus belangrijk om te weten hoe lang je ze moet bewaren.
Kippeneieren zijn nog steeds een hoofdbestanddeel van het dieet van 99% van de Fransen. Met een gemiddelde van 220 geconsumeerde eieren per persoon per jaar is Frankrijk een van de grootste verbruikers ter wereld. Bovendien houdt 13% van de Fransen een of meer kippen thuis, zodat ze regelmatig van verse eieren kunnen genieten. Maar ze moeten wel op de juiste manier worden bewaard.
Waarom is het niet aan te raden om een ei te lang in het kippenhok te laten?
Voordat je er zelfs maar aan denkt om de eieren van je kippen op te slaan, moet je ze verzamelen. Deze stap mag je in geen geval verwaarlozen, want eieren zijn kwetsbaar en overgeleverd aan externe omstandigheden, ongeacht de tijd van het jaar. In de winter kunnen ze bevriezen en barsten. In de zomer kunnen ze een hitteberoerte krijgen, wat hun houdbaarheid kan aantasten. Daarom is het belangrijk om dagelijks te controleren of je kippen hun eieren hebben gelegd en verse eieren te rapen op de dag dat ze worden gelegd. Als je merkt dat een ei net gelegd is omdat de schaal nog vochtig is, wacht dan tot het is afgekoeld en opgedroogd. Vermijd wrijven over de schaal en het wassen van je verse ei: je loopt het risico het te beschadigen en het te ontdoen van de beschermende laag die het ei omgeeft nadat het gelegd is. En gooi een ei met een gebarsten schaal meteen weg vanwege het risico op bacteriën zoals salmonella.
Hoe lang kan ik een kippenei bewaren?
Als je je eieren hebt verzameld, vergeet dan niet om ze in een geschikt eierdoosje te doen en de legdatum te noteren. Je ei wordt de volgende negen dagen als extra vers beschouwd, maar als je ze op de juiste manier bewaart, kun je ze veel langer eten, of ze nu biologisch zijn of niet. Een ei kan drie weken tot een maand bewaard worden, of zelfs zes weken als de omstandigheden goed zijn, zolang je ze gekookt eet om het risico op voedselvergiftiging door bijvoorbeeld salmonella te vermijden. Om de versheid van een ei te testen, vertrouw je op de geur (of eigenlijk het gebrek aan geur), hoewel er niets boven de waterglas-test gaat. Dompel je ei in een glas gevuld met water: als het zinkt en horizontaal of lichtjes schuin naar voren ligt, is het nog vers en perfect veilig om te eten. Een rot ei daarentegen zal naar de oppervlakte drijven: gooi het weg voordat je het opeet.
Hoe bewaar je verse kippeneieren?
We hebben vaak de neiging om de eieren die we kopen meteen in de koelkast te leggen, vooral omdat sommige eieren een vershoudlade hebben. Deze reflex is echter niet altijd nodig: de optimale bewaartemperatuur voor een kippenei ligt tussen 5 en 8 graden Celsius, maar het kan prima tegen temperaturen tot 20 graden. Je kunt ze dus op kamertemperatuur bewaren in een schoon eierdoosje als de temperatuur in huis niet boven de 20 graden komt. Laat je eieren in dit geval echter niet in de buurt van sterk ruikende etenswaren liggen, want dan kunnen de schalen geïmpregneerd raken. Een kleine tip: vergeet niet om je eieren om te draaien, zodat de dooier zich weer kan concentreren in de schaal.