De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en andere deskundige instellingen komen tot dezelfde conclusie: het verwarmen van vloeistoffen in de magnetron moet worden vermeden.
De magnetron niet dagelijks gebruiken is tegenwoordig een beproeving. Het koken van voedsel of andere producten op het kleine fornuis is een essentieel onderdeel van het leven in de moderne wereld. Sommige deskundigen en gezondheidsautoriteiten, zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), wijzen echter op een weinig bekend maar mogelijk ernstig risico: het verwarmen van vloeistoffen, zoals water of melk, in dit apparaat kan de kans op huishoudelijke ongelukken vergroten.
Volgens informatie van de Franse media JVTech kunnen magnetrons, hoewel ze handig en snel zijn, vloeistoffen ongelijkmatig verhitten en zelfs het kookpunt overschrijden zonder zichtbare bellen te genereren. Deze toestand, die bekend staat als oververhitting, kan ervoor zorgen dat de vloeistof bij de minste beweging heftig gaat koken, wat kan leiden tot ernstige brandwonden of zelfs kortsluiting .
Het fenomeen wordt verklaard door de werking van microgolven, die hoogfrequente elektromagnetische golven gebruiken om water-, vet- en suikermoleculen te bewegen. Dit proces genereert hitte door moleculaire wrijving, maar niet altijd gelijkmatig, wat resulteert in hete plekken die zonder waarschuwing explosief koken kunnen veroorzaken .
Hoe krijg je ’s ochtends hete koffie zonder je lippen te verbranden?
Het antwoord is natuurlijk eenvoudig. Er zijn echter eenvoudige en praktische tips om het vermogen en de tijdslimiet van de magnetron niet te overschrijden en je kopje koffie of thee niet in een brandende bom te veranderen. Ten eerste is het volgens de FDA raadzaam om iets stevigs toe te voegen aan het bakje dat je erin wilt doen, bijvoorbeeld suiker of een houten lepel. De enige voorwerpen die er in dit verband niet in mogen, zijn metalen voorwerpen, omdat die hevige elektrische reacties kunnen veroorzaken.
Aan de andere kant is het raadzaam om geschikte houders te gebruiken , zoals glazen bekers. Dit materiaal is diëlektrisch, d.w.z. het geleidt geen elektriciteit en is daarom ideaal om te voorkomen dat elektromagnetische golven schrik veroorzaken. Om onvoorziene gebeurtenissen te voorkomen, raadt de Amerikaanse autoriteit bovendien aan om de vloeistof regelmatig te roeren voor een betere verdeling van de warmte, waardoor de kans op plaatselijke oververhitting wordt beperkt. Tot slot zijn het niet tot de rand vullen van het kopje of het lichtjes afdekken van het bakje in de magnetron lovenswaardige aanbevelingen om vloeistoffen voldoende te verwarmen.
Al met al zijn ongelukken met deze apparaten zeldzaam. Maar door hun potentiële gevaar zijn magnetrons een onderschat risico in huis. Weten hoe het werkt en onnodige schrik voorkomen is essentieel om te voorkomen dat je je brandt aan dit alledaagse apparaat.