Dat je frisdrank in een blikje, het sixpack bier in folie omdat ze koud langer houdbaar zijn, of het eten in blik omdat het makkelijker te bereiden is. In de afgelopen jaren zijn ingeblikt eten en drinken populair geworden vanwege hun draagbaarheid en de eigenaardige smaak van sommige dranken.
Ze zijn echter even populair als problematisch geworden: naar schatting 80 miljard drankblikjes worden elk jaar wereldwijd weggegooid. Het goede nieuws is dat het een 100% recyclebaar materiaal is, hoewel slechts 65% ervan wordt gerecycled. En je hoeft niet per se naar een stichting of fabriek om ze te recyclen; je kunt het ook zelf doen.
Waarom aluminium blikjes recyclebaar zijn
Recyclen is het verwerken of behandelen van afval tot grondstoffen. Het belangrijkste voordeel van dit proces is gekoppeld aan hergebruik, d.w.z. het besparen van grondstoffen. Daarnaast worden er minder vervuilende stoffen gegenereerd en dalen in theorie de productiekosten. Recycling maakt deel uit van de drie “V’s”: Verminderen, Hergebruiken en Recyclen, fundamentele pijlers van milieubescherming.
In het specifieke geval van aluminium is het een licht metaal dat op vele manieren in ons leven aanwezig is: van verpakkingen en bouwmaterialen tot de productie van voertuigen. Door zijn eigenschappen is het een multifunctioneel materiaal en door het te recyclen kunnen we het verwerken in nieuwe producten, zoals vliegtuigen, auto’s of aluminium flessen.
Juist daarom is een van de voordelen van aluminium dat het gemakkelijk te recyclen is, met directe voordelen voor het milieu en de economie. Het recyclen ervan bevordert herwaardering, omdat gerecycled aluminium herhaaldelijk kan worden gebruikt. Dit zien we op industrieel niveau, bij de productie van producten, en op huishoudelijk niveau, voor verschillende huishoudelijke behoeften.
Hoe aluminium blikjes thuis hergebruiken
Zoals we al hebben gezegd, hoeven we geen specialisten te zijn om aluminium te recyclen. In feite is een beetje fantasie genoeg om te weten wat je met je aluminium blikjes kunt doen en we zijn er zeker van dat je veel van deze toepassingen al hebt gezien of zelfs al eens hebt gedaan. Dat gezegd hebbende, de meest voorkomende manieren om ze thuis te recyclen zijn:
- Bloempotten maken: De makkelijkste manier is om je blikjes te wassen, gaten in de bodem te maken voor waterfiltratie en je planten erin te zetten met hun aarde.
- Kandelaars en lampen: Als je niet weet hoe je je huis moet versieren, maak dan kandelaars of leuke lampen. Maak met een spijker kleine gaatjes volgens je eigen ontwerp en stop er een LED-lamp of kaars in, zodat het je woonkamer of entree verlicht.
- Windklokkenspel: Zet blikjes van verschillende afmetingen bij elkaar, verf ze naar jouw idee, maak een gat in de bodem van een leeg blikje, knoop er een touwtje aan, zet ze bij elkaar en hang ze op je favoriete plek.
- Voor vogelvoederhuisjes: Het is lente, het is warm en het kan nooit kwaad om iets te doen voor de vogels in de stad. Prik gaatjes in de bovenkant van het blikje, groot genoeg om er een touwtje of draad doorheen te halen, vul het met vogelzaad en hang het aan een boom of hek.
- Voor potloden of lepelhouders: Als je een hekel hebt aan de rommel van lepels in de keuken of potloden op je bureau, verf dan een blikje naar wens en gebruik het als potlood- of lepelhouder.
- Verkoop ze: Verzamel een kilo blikjes en verkoop ze. Je zult er niet rijk van worden, maar het helpt je wel om wat extra geld te verdienen.