Mijn Smart TV schakelde zichzelf uit. Het was niet kapot: ik heb het opgelost met deze instellingen

Energiebeheer kan een van de redenen zijn en een waarschuwing op het scherm voor het uitschakelen is de norm.

Soms blijkt de oplossing voor een probleem veel eenvoudiger dan je denkt. Dat is precies wat er onlangs gebeurde met een familielid wiens televisie plotseling uitviel. Na wat onderzoek ontdekte ik dat het geen storing was, maar dat een paar instellingen veranderd konden worden.

Omdat moderne tv-toestellen bijna als kleine computers werken, hebben ze veel instellingen die de basiswerking kunnen beïnvloeden. Als deze instellingen niet goed zijn ingesteld, kunnen er storingen optreden zoals die waar ik mee te maken had.

Dit familielid klaagde dat zijn tv-toestel uitschakelde zonder waarschuwing, zonder dat hij op een knop van de afstandsbediening had gedrukt. En juist dit detail bleek de sleutel te zijn om te begrijpen wat er aan de hand was. Geconfronteerd met de klassieke vraag “Waarom schakelt mijn tv zichzelf uit?”, was het antwoord veel eenvoudiger dan verwacht.

Energiebesparingsfunctie

In dit geval had het probleem te maken met de activering van bepaalde functies die ontworpen zijn om het energieverbruik van de tv te verminderen. Het ging specifiek om de “Energiebesparingsmodus”, die was ingeschakeld zonder dat de gebruiker het merkte, en opties bevatte zoals automatisch uitschakelen. De oplossing was eenvoudig: schakel deze functies uit en het probleem was volledig opgelost.

Op een Sony TV met Google TV was de route naar deze instellingen als volgt: “Instellingen ‘ > ’Systeem ‘ > ’Energie ‘ > ’Energiebesparing ‘ > ’Energiebesparing”, waar je kunt kiezen tussen “Uit / Laag / Hoog”.

Samsung Smart TV

Er moet worden opgemerkt dat deze route kan variëren afhankelijk van het merk en model van de tv. Op een Samsung Smart TV moet je bijvoorbeeld naar “Instellingen ‘ > ’Alle instellingen ‘ > ’Algemeen en privacy ‘ > ’Energiebesparing” gaan.

LG Smart TV

Op LG-modellen is het mogelijk om de “Eco Mode” te wijzigen, waardoor de TV automatisch wordt uitgeschakeld na een periode van inactiviteit. Om dit in te stellen, ga je naar “Alle instellingen ‘ > ’Algemeen ‘ > ’Eco-modus”. De standaardinstelling is meestal 4 uur, maar je kunt kiezen tussen 2, 4, 6 of 8 uur.

Daarnaast kunt u ook de instelling “Energiebesparing” aanpassen. Ga in het instellingenmenu naar “Alle instellingen ‘ > ’Beeld ‘ en zoek de optie ’Energiebesparing”, die meestal standaard is uitgeschakeld. Hier kun je kiezen uit verschillende intervallen: 20 minuten, 30, 40, 1 uur, 2 uur, enz.

Andere redenen

Hoewel dit de reden was waarom de tv zichzelf uitschakelde, is het niet de enige mogelijkheid. Er zijn verschillende redenen waarom een tv onverwacht kan uitschakelen. Sommige daarvan zijn eenvoudig op te lossen.

Software-updates

Als de tv niet over de laatste systeemupdates beschikt, kan dit er ook voor zorgen dat de tv opnieuw opstart, waardoor het lijkt alsof de tv zonder reden wordt uitgeschakeld. Onthoud dat je, zoals we al hebben gezien bij merken zoals Sony, LG en Samsung, de tv handmatig kunt updaten en ook automatisch via OTA-updates.

Toch is het altijd aan te raden om de tv up-to-date te houden met de nieuwste versie van het besturingssysteem om bugs zoals onverwacht opnieuw opstarten te voorkomen en optimale prestaties van de apparatuur te garanderen.

De afstandsbediening niet gebruiken

Een van de redenen waarom een tv automatisch uitschakelt, is langdurige inactiviteit. Sommige modellen zijn zo ingesteld dat ze detecteren dat de afstandsbediening of het aanraakscherm niet wordt gebruikt en dit interpreteren als inactiviteit, waardoor de tv automatisch wordt uitgeschakeld. In dit geval verschijnt er meestal eerst een waarschuwing op het scherm die aangeeft dat er op een toets moet worden gedrukt om te voorkomen dat de tv wordt uitgeschakeld.

Problemen met de voeding

Een andere veel voorkomende reden is een probleem met het stopcontact; zelfs als het geen interne fout is, kan een verkeerd aangesloten stekker of een defecte stekkerdoos de stroomtoevoer onderbreken.

Bescherming tegen oververhitting

Het is ook mogelijk dat het tv-toestel een oververhittingsbeveiliging heeft. Als het toestel in zo’n geval een hogere temperatuur detecteert dan aanbevolen, schakelt het automatisch uit om schade aan de onderdelen te voorkomen.

Interferentie

Anderzijds kan interferentie met andere smart home-apparaten, zoals de router of luidsprekers met virtuele assistenten zoals Alexa of Google Home, leiden tot onbedoelde uitschakeling als ze onjuiste of verkeerd geïnterpreteerde commando’s ontvangen.

HDMI-CEC

Daarnaast zorgt de HDMI-CEC-functie, die in veel moderne tv’s zit, ervoor dat HDMI-apparaten zoals consoles of spelers het in- of uitschakelen van de tv kunnen regelen. Als een van deze apparaten wordt uitgeschakeld, kan de tv zichzelf automatisch uitschakelen als onderdeel van deze synchronisatie.

Als een van deze oorzaken niet de oorzaak is, kan de bron van het probleem ernstiger zijn en kan professionele service of reparatie nodig zijn.