Een van de meest voorkomende problemen in huis is de aanwezigheid van onaangename geurtjes in de badkamer. Ze zijn niet alleen een bron van ongemak, maar kunnen ook een teken zijn van bacterie- en schimmelgroei.
Volgens de American Society for Microbiology zijn hardnekkige geurtjes in badkamers vaak het gevolg van kolonies micro-organismen die goed gedijen in vochtige, slecht geventileerde omgevingen. Als je weet wat je moet doen om deze geurtjes te elimineren, verbeter je niet alleen het milieu, maar bevorder je ook de hygiëne en het algemene welzijn.
Hier zijn vijf belangrijke maatregelen om onaangename geurtjes in de badkamer effectief te elimineren:
1. Afvoer grondig reinigen
Afvoeren en leidingen zijn een belangrijke bron van geuren door de ophoping van afval zoals haar, zeepschilfers en rottend organisch materiaal. Volgens het Good Housekeeping Institute komt meer dan 70 procent van de hardnekkige geurtjes uit deze ruimtes.
De aanbevolen oplossing is om wekelijks schoon te maken met een mengsel van zuiveringszout en witte azijn. Deze combinatie werkt als een natuurlijk ontsmettingsmiddel en helpt om opgehoopte resten op te lossen. Het is aan te raden om het mengsel in de afvoer te gieten, het minstens 15 minuten te laten inwerken en het daarna met zeer heet water af te spoelen. Deze procedure helpt de vorming van nieuwe geurhaarden voorkomen.
2. Ontsmet kritieke plekken
Oppervlakken zoals tegelvoegen, douchehoeken en andere poreuze plekken kunnen kolonies schimmels en bacteriën herbergen. Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Applied Microbiology geeft aan dat deze micro-organismen goed gedijen in vochtige, slecht geventileerde omgevingen.
Om ze te bestrijden wordt het gebruik van schoonmaakproducten met benzalkoniumchloride, een zeer effectief antimicrobieel middel, aanbevolen. Citroenzuurproducten kunnen ook worden gebruikt om kalkvlekken in het toilet te verwijderen. Deze acties elimineren niet alleen onaangename geurtjes, maar dragen ook bij aan het behoud van een hygiënisch toilet.
3. Voldoende ventilatie
Ventilatie is een belangrijke factor bij het onder controle houden van de luchtvochtigheid, een belangrijke geurveroorzaker. De Environmental Protection Agency (EPA) waarschuwt dat veel gebruikers de badkamer onvoldoende ventileren door het raam kort te openen na het douchen.
Het wordt aanbevolen om de ventilatie na elke douchebeurt minstens 30 minuten actief te houden. In badkamers zonder raam is het aan te raden om afzuigventilatoren of ventilatoren te installeren om een goede luchtcirculatie te garanderen en condensatie te voorkomen.
4. Gebruik van natuurlijke geurabsorbers
In plaats van chemische luchtverfrissers te gebruiken die alleen geurtjes maskeren, kun je beter kiezen voor natuurlijke oplossingen die ze effectief neutraliseren. Geactiveerde houtskool, bijvoorbeeld, blijkt in onderzoeken gepubliceerd door Environmental Science & Technology 85 procent effectief te zijn in het absorberen van geurveroorzakende moleculen.
Daarnaast verbeteren luchtzuiverende planten zoals de Boston varen of potus niet alleen de esthetiek van de badkamer, maar helpen ze ook om vluchtige organische verbindingen uit de omgeving te verwijderen.
5. Onderhoudsgewoonten verbeteren
Tot slot vereist het behoud van een geurvrije badkamer regelmatige schoonmaakpraktijken. Het is essentieel om alle natte oppervlakken na gebruik te drogen, zoals vloeren, kranen en schermen, om vochtophoping te voorkomen.
Gebruik geen stoffen matten die vocht vasthouden, maar matten van sneldrogende materialen. Douchegordijnen moeten maandelijks worden gewassen met witte azijn om schimmelvorming te voorkomen en het is raadzaam om alle oppervlakken minstens een keer per week grondig te reinigen.