Hoewel de jaren verstrijken en er nieuwe mode opduikt, zijn er sommige dingen die nooit veranderen, vooral die dingen die goed en effectief zijn. Zoiets gebeurt met het Italiaanse koffiezetapparaat, een klassieker in de koffiewereld die vandaag de dag nog steeds de onbetwiste maatstaf is. Met een eenvoudig systeem en uitstekende resultaten is er weinig meer dat je van het leven kunt vragen, vooral als het vroeg in de ochtend is en het enige waar je lichaam om vraagt een goede shot cafeïne is.
Maar hoewel het lijkt alsof er geen fout mogelijk is, is die er wel en meer dan één persoon verpest zijn koffie zonder het te beseffen. Een truc die barista’s aanraden, en die het verschil maakt, is om het deksel open te laten. Maar weet je waarom?
1. De sleutel is controle
De sleutel tot elke methode van koffiebereiding ligt in de controle van de extractie, en hoewel er in de Italiaanse koffiemachine minder speelruimte is, kun je ook spelen met verschillende parameters.
Naast de basis, kiezen voor een goede natuurlijke koffie, vers opgewarmd mineraalwater of de koffie niet samenpersen in het reservoir, is het deksel open laten staan iets wat we allemaal zouden moeten doen.
2. Wat de experts aanraden
Zoals Sébastien Racineux uitlegt in The Art of Coffee, zorgen de hoge temperaturen die de Italiaanse koffiemachine bereikt ervoor dat de koffie eerder bitter wordt. Om dit te voorkomen, raadt de expert aan om de koffie op een laag vuurtje te zetten met het deksel open.
Natuurlijk moet de koffie er beetje bij beetje uitkomen, waarbij spatten of spurten altijd vermeden moeten worden.
3. In gedachten houden
Nu, zonder te wachten tot al het water eruit komt, zodra het borrelende geluid begint, laat je het deksel zakken en haal je het koffiezetapparaat van het vuur. Bovendien raden experts aan om de koffie een beetje te roeren om de bestanddelen te homogeniseren. Maar wacht niet tot het is afgekoeld, want dan is alle moeite verpest.
4. Zeg deze mythe vaarwel
Nu we het toch over techniek hebben, een van de meest wijdverspreide mythes over de Italiaanse koffiemachine is dat je voor intense koffie hard op het filter moet drukken. Dit resulteert alleen maar in een bitter kopje waar je moeilijk van kunt genieten.
De gemalen koffie hoeft niet aangedrukt te worden zoals veel mensen denken, hij moet alleen voorzichtig geëgaliseerd worden.