Sinds ik de omgekeerde winkeltechniek gebruik, ben ik niet meer teruggegaan naar het oude lijstje. Ik bespaar tijd en geld

Dit boodschappenlijstjessysteem is erg populair geworden vanwege de voordelen op de middellange en lange termijn.

Experts op het gebied van huishoudkunde raden altijd aan om met een boodschappenlijstje naar de supermarkt of rommelmarkt te gaan, zodat we ons eraan kunnen houden en niet in overbodige uitgaven vervallen of het risico lopen om verraderlijk veel te vergeten. Een gewoonte die we allemaal hebben geleerd sinds we kinderen waren, samen met onze ouders en grootouders, en die nog net zo geldig is als een eeuw geleden. Wat we niet wisten, is dat we het verkeerd deden.

Laten we niet zo categorisch zijn; het is niet zo dat de traditionele methode om een boodschappenlijstje te maken verkeerd is, maar dat er een ander, logischer systeem is dat ons ook tijd en geld kan besparen. Het heet omgekeerd winkelen en ik geef toe dat sinds ik erover gelezen heb, ik het niet meer op een andere manier doe.

Het feit dat het viraal gaat en steeds meer volgers krijgt op sociale netwerken kan ons doen twijfelen aan de betrouwbaarheid ervan – en dat zouden we ook doen – maar als je eenmaal de details en de logica kent van hoe het werkt, moet je erkennen dat het een methode is met veel voordelen. Er is maar één nadeel, een kleine initiële tijdsinvestering, die echter meer dan gecompenseerd wordt.

Wat is omgekeerd winkelen?

Het typische systeem bestaat erin dat we net voor het boodschappen doen een lijst opschrijven van ingrediënten en producten die we al opgebruikt hebben of die we al nodig hebben. Als we bijvoorbeeld van plan zijn om zeebaars in zout te koken om de volgende dag op te eten, noteren we ‘zeebaars’ en nadat we de voorraadkast hebben gecontroleerd, noteren we ook alles wat we al hebben opgebruikt of op het punt staan op te gebruiken, zoals het grove zout zelf en de producten die we gewoonlijk gebruiken (olijfolie, yoghurt, meel…).

Omgekeerd inkopen werkt net andersom. Het is ook gebaseerd op het opstellen van een lijst, maar niet met wat we hebben opgebruikt voordat we boodschappen deden, maar met alles wat we hebben of meestal altijd of bijna altijd hebben in de voorraadkast, koelkast en vriezer.

Deze aanpak dwingt ons om de eerste keer rustig onze hele keuken door te nemen. Het kan geen kwaad om kasten en lades leeg te maken of de houdbaarheidsdatums en de inhoud van de vriezer te controleren. Op die manier noteren we alles wat we al hebben en noteren we wat bijna op is. Het is ook een goed idee om te noteren wat al op is en wat we nog moeten kopen.

Logischerwijs wordt het een veel langere lijst dan de gebruikelijke boodschappenlijst, dus we raden aan om voedingsmiddelen en producten te groeperen in categorieën of groepen , afhankelijk van hoe handig het voor ons is: kruiden, conserven, basisingrediënten, granen en pasta, peulvruchten, fruit, dranken, zuivelproducten, diepvriesgroenten, sauzen, enz.

Als we onze omgekeerde lijst klaar hebben, hoeven we alleen maar te noteren wat we dagelijks uitgeven of wanneer de voorraad in het rood gaat. Als we bijvoorbeeld elke dag yoghurt eten en als we er nog maar twee over hebben, is het een goed idee om dat op te schrijven.

Zo komen we in de supermarkt aan met een lijst van alles wat we nodig hebben en kunnen we ter plekke controleren wat we nog in huis hebben en niet hoeven aan te vullen. Alleen heel specifieke aankopen die af en toe seizoensgebonden zijn, zoals vlees voor een barbecue of een speciaal toetje, hoef je op het laatste moment nog toe te voegen.

De voordelen van omgekeerd boodschappen doen liggen voor de hand: we hebben een veel effectievere controleroutine over het voedsel dat we in huis hebben, we verspillen minder tijd aan het maken van een lijstje voordat we iets kopen, we voorkomen dat we dingen die we meerdere keren hebben gekocht ophopen omdat we vergeten zijn wat er al in huis was, we laten ons voedsel niet zo vaak verlopen en we vermijden impulsaankopen of “voor het geval dat”. Op de lange termijn zullen we minder geld uitgeven en verspillen.