Elke manier om deze drank te bereiden gaat gepaard met een andere behandeling van de grondstof, een wijziging in de chemische samenstelling en een reeks fysiologische effecten.
Gemalen koffie en instantkoffie hebben een gemeenschappelijke oorsprong, maar verschillen in productieproces, voedingswaarde en milieu-impact.
In de afgelopen jaren is koffieconsumptie een wijdverspreide gewoonte geworden en een vruchtbaar gebied voor voedingsonderzoek.
Op basis van deze bevindingen begonnen voedingsdeskundigen en specialisten op het gebied van volksgezondheid de traditionele aanbevelingen te herzien, waarbij ze niet alleen aandacht besteedden aan de hoeveelheid, maar ook aan de manier waarop deze eeuwenoude drank wordt geconsumeerd.
Wat is het verschil tussen gemalen koffie en oploskoffie?
Volgens de experts van de krant Noticias Caracol wordt oploskoffie gemaakt van vooraf gebrande en gemalen bonen die vervolgens worden omgezet in een geconcentreerd extract.
Het wordt gedehydrateerd door twee industriële processen: sproeidrogen of vriesdrogen, wat resulteert in kristallen of korrels die klaar zijn om op te lossen in heet water.
Gemalen koffie daarentegen kent een korter en minder industrieel proces. Dit type koffie wordt geproduceerd uit verse bonen die net voor de bereiding worden gemalen, waardoor een grotere versheid en een aromatisch profiel behouden blijven.
Op praktisch niveau onderscheidt oploskoffie zich door zijn snelheid en gebruiksgemak, omdat er geen apparatuur of reiniging nodig is.
Volgens de website van IQ BAR is het voldoende om een lepel op te lossen in heet water om direct een gebruiksklare drank te verkrijgen.
Malen daarentegen vereist een Franse pers, filters of speciale koffiemachines, en een bewerkelijker proces dat tussen de 4 en 10 minuten kan duren.
Een ander belangrijk verschil ligt in de grondstof. Gemalen koffie is meestal afkomstig van de Arabica-variëteit, die bekend staat om zijn complexere en minder bittere profiel.
Instantkoffie wordt daarentegen meestal gemaakt van robusta, een goedkopere, bittere boon met een hoger cafeïnegehalte.
Welke van de twee is beter voor de gezondheid?
Gemalen koffie heeft een superieure voedingssamenstelling: het bevat meer antioxidanten, meer kalium (115 mg tegenover 30 mg per 100 g) en behoudt beter de eigenschappen die afkomstig zijn van de arabicaboon, die wordt geoogst met behulp van meer technische en gecontroleerde processen.
Wat betreft cafeïne beweert The Healthy dat gemalen koffie ongeveer 96 mg per kopje bevat, terwijl oploskoffie ongeveer 63 mg bevat.
Dit komt doordat het dehydratatieproces van oploskoffie de cafeïneconcentratie verlaagt.
Oploskoffie heeft een onverwacht voordeel: het bevat een grotere hoeveelheid antioxidanten zoals melanoïden, verbindingen die de darmgezondheid bevorderen en celbescherming bieden, vertelde Pál Maurovich-Horvat van de Semmelweis Universiteit in Boedapest aan de Telegraph.
Dit voordeel gaat echter gepaard met een risico. Instantkoffie bevat twee keer zoveel acrylamide als gemalen koffie, een stof die door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) is geclassificeerd als “waarschijnlijk kankerverwekkend”.
Bovendien is gemalen koffie vanuit milieuoogpunt ook te prefereren. Het industriële proces van instantkoffie vereist meer energie door het branden en dehydratatietijd, waardoor de ecologische voetafdruk groter wordt.
Andere soorten koffie en hun belangrijkste kenmerken
Naast de dichotomie tussen gemalen en instantkoffie zijn er bereidingsmethoden en variëteiten die verschillende chemische en voedingsprofielen hebben.
Gefilterde koffie
Volgens een Noors onderzoek onder een half miljoen mensen gedurende 20 jaar, wordt gefilterde koffie, of het nu van papier of metaal is, geassocieerd met een lager sterftecijfer en een lager risico op hart- en vaatziekten.
Dit komt doordat het filter diterpenen vasthoudt, zoals cafestol en kahweol, verbindingen die het cholesterol kunnen verhogen.
Espressokoffie
Espresso, verkregen door heet water onder hoge druk door fijngemalen bonen te laten lopen, is een geconcentreerde bron van cafeïne en chlorogeenzuur.
Een onderzoek van de Universiteit van Verona bracht het in verband met het voorkomen van de opbouw van het tau eiwit dat geassocieerd wordt met de ziekte van Alzheimer. Het wordt ook in verband gebracht met voordelen bij hypertensie en hartaandoeningen.
Koud zetten
Cold brew koffie wordt bereid door gemalen bonen 12 tot 24 uur koud te macereren in water op kamertemperatuur (Freepik).
Bij deze methode worden bonen 12 tot 24 uur in water op kamertemperatuur gemacereerd. Het resultaat is een minder zure en minder bittere drank, waardoor er minder suiker of siropen hoeven te worden toegevoegd.
Cafeïnevrije koffie
Cafeïnevrije koffie behoudt relevante bioactieve bestanddelen, zoals chlorogeenzuur, ondanks het feit dat het behandeld is om cafeïne te verwijderen voor het branden (Illustratieve afbeelding door Infobae).
Hoewel cafeïnevrije koffie minder populair is, behoudt het veel van de antioxidanten van traditionele koffie. Bovendien kunnen mensen die alleen cafeïnevrije koffie drinken betere gezondheidsindicatoren ervaren dan mensen die helemaal geen koffie drinken.