Alles wat je nodig hebt is een rol toiletpapier: de truc van een tuinier om je planten te transformeren

Met een beetje creativiteit kun je de planten in je tuin langer laten meegaan en productiever maken. Lees hier hoe.

Elke dag produceren we afval dat vaak in de vuilnisbak belandt. En dat zonder de tijd te nemen om na te denken over andere mogelijke toepassingen. Een van de dingen die we zonder na te denken weggooien, zijn de kartonnen kokers van toiletrollen die we meestal weggooien. Maar met een eenvoudige truc kun je een wc-rol hergebruiken als waardevol hulpmiddel voor je planten.

Deze methode is niet alleen milieuvriendelijk, maar helpt ook om afval te verminderen en de gezondheid van planten op een kosteneffectieve manier te bevorderen. Van biologisch afbreekbare steunen voor zaailingen tot natuurlijke barrières tegen ongedierte, er zijn veel manieren om je tuin weer tot leven te brengen. Ontdek hoe.

Planten: kwekerijen

Een populaire truc onder tuiniers is om van deze rollen zaaibakjes te maken. Dankzij hun cilindrische vorm en vermogen om op natuurlijke wijze te ontbinden, zijn ze ideaal voor de eerste groeifase van veel planten.

Om een zaaibed te maken met deze kartonnen kokers, volg je gewoon een paar eenvoudige stappen.

Begin met elke rol in twee of drie stukken te snijden . Afhankelijk van de diepte die nodig is voor de wortels van de zaden die je wilt planten. Leg ze vervolgens op een dienblad of in een herbruikbare bak, zoals een leeg melkpak of een oude plastic bak.

Vul elke buis met aarde, plant de zaden en geef voorzichtig water.
Een van de voordelen van deze methode is dat wanneer de zaailingen klaar zijn om opnieuw geplant te worden, je ze niet uit de koker hoeft te halen. Je kunt ze gewoon in de grond of in een grotere pot planten. Het karton zal na verloop van tijd ontbinden, waardoor de wortels van je planten makkelijker kunnen groeien.

Barrières om je planten te beschermen tegen ongedierte

Een ander slim gebruik van toiletrollen in de tuin is om ze te gebruiken als een fysieke barrière om je planten en jonge zaailingen te beschermen.

De eerste paar dagen van de groei zijn erg belangrijk voor veel plantensoorten. En een van de meest voorkomende bedreigingen komt van parasieten zoals wormen, naaktslakken of motten.

Om te voorkomen dat deze kleine roofdieren de tere scheuten aanvallen, kun je de buizen in stukken van ongeveer vijf tot tien centimeter hoog snijden en deze rond de stengel van elke plant plaatsen.

Deze eenvoudige truc voorkomt dat insecten omhoog klimmen en de bladeren en stengels verslinden tijdens hun vroege ontwikkelingsstadia.

Bovendien helpt deze bescherming de zaailingen om rechter en sterker te groeien. Vooral in gebieden die blootstaan aan wind of waar het licht niet gelijkmatig verdeeld is.

Door als steun te dienen, vermindert de kartonnen koker het risico dat planten doorbuigen. Of uit balans groeien.

Zelfgemaakte mulch

Mulch vormt een beschermende laag over de grond. Het houdt vocht vast, remt de groei van onkruid en verbetert na verloop van tijd de structuur van het substraat. Ervaren tuiniers weten dat een goede mulch essentieel is voor de groei van planten. Toiletrolletjes zijn bijvoorbeeld een uitstekend materiaal om zelfgemaakte mulch mee te maken.

Om van deze kartonnen kokers mulch te maken, knip je ze gewoon in kleine stukjes. Strooi ze vervolgens rond je planten. Deze stukjes karton helpen om de grond vochtig te houden. Dat betekent dat je minder vaak water hoeft te geven.

Bovendien verrijkt het karton de grond met organisch materiaal naarmate het afbreekt . Dit verbetert de structuur en stimuleert de groei van nuttige micro-organismen.

Het is echter essentieel om de mulch niet te dicht bij de plantenstengels te plaatsen . Overtollig vocht in deze zone kan de ontwikkeling van schimmels of ziekten bevorderen.

Composteren

Composteren is een uitstekende manier om organisch afval te recyclen en de bodemkwaliteit te verbeteren. Toiletrolkokers, die gemaakt zijn van biologisch afbreekbaar karton, kunnen gemakkelijk als droge stof aan de compost worden toegevoegd.

Om ze zo effectief mogelijk te maken, snijd je ze in kleine stukjes voordat je ze aan het compostvat toevoegt. Dit versnelt de afbraak en maakt het makkelijker om vocht te absorberen.

Karton helpt om de koolstof-stikstofverhouding in het mengsel in balans te brengen. Dit voorkomt onaangename geuren en stimuleert de activiteit van nuttige micro-organismen.

Het verbetert ook de beluchting van de compost, waardoor het risico op verdichting afneemt. Kartonnen rollen verwerken in compost is niet alleen milieuvriendelijk. Het is ook een natuurlijke, voedzame meststof voor je planten.