Als de aarde met 4°C opwarmt, zal de wereldbevolking gemiddeld 40% armer zijn, volgens een nieuwe studie

Economische modellen hebben de gevolgen van de opwarming van de aarde onderschat

Experts beweren dat eerdere economische modellen de impact van de opwarming van de aarde en de waarschijnlijke “kettingreactie van verstoringen in de toeleveringsketen” hebben onderschat.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat een temperatuurstijging van 4°C de gemiddelde bevolking 40% armer zal maken, een stijging die volgens sommige schattingen bijna vier keer zo groot is.

Een aanzienlijke daling van het wereldwijde BBP

De studie, uitgevoerd door Australische wetenschappers, suggereert dat het gemiddelde wereldwijde BBP per hoofd van de bevolking met 16% zal dalen, zelfs als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 2°C boven het pre-industriële niveau. Dit cijfer is aanzienlijk hoger dan eerdere schattingen, die een daling van slechts 1,4% voorspelden.

Wetenschappers schatten nu dat de temperatuur wereldwijd met 2,1°C zal stijgen, zelfs als landen hun klimaatdoelstellingen voor de korte en lange termijn halen.

Economische modellen moeten worden herzien

In de afgelopen jaren is er steeds meer kritiek gekomen op de Integrated Assessment Models (IAM’s) die de overheidsinvesteringen in het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen sturen. Deze instrumenten zouden geen rekening hebben gehouden met grote klimaatrisico’s, met name extreme weersomstandigheden.

De nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research Letters, verbeterde een van de populairste economische modellen door er klimaatvoorspellingen in op te nemen, om zo de impact van extreme weersomstandigheden op wereldwijde toeleveringsketens beter te begrijpen.

Een onvermijdelijke wereldwijde economische impact

Dr. Timothy Neal, hoofdauteur van het onderzoek en onderzoeker aan het Climate Risk and Response Institute van de Universiteit van New South Wales, waarschuwde voor de catastrofale gevolgen van een opwarming van 4°C. Volgens hem zou dit leiden tot een daling van 40% van het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking.

Eerdere economische modellen, die concludeerden dat de opwarming van de aarde een matige impact zou hebben op de wereldeconomie, hadden ingrijpende gevolgen voor het klimaatbeleid. Ze hielden vaak alleen rekening met lokale klimaatvariaties zonder rekening te houden met de cascade-effecten van extreme verschijnselen op de wereldeconomie.

Professor Andy Pitman, een klimatoloog aan de UNSW en co-auteur van het onderzoek, wijst erop dat het de klimaatextremen zijn die het probleem vormen, in plaats van de gemiddelde temperatuurstijging.

De noodzaak van dringende klimaatmaatregelen

Sommige economen beweren dat bepaalde koude gebieden zoals Canada, Rusland en Noord-Europa zouden kunnen profiteren van de opwarming van de aarde. Neal wijst er echter op dat de onderlinge verbondenheid van de wereldeconomieën door de handel betekent dat alle landen zullen worden beïnvloed.

Professor Frank Jotzo, een expert op het gebied van klimaatbeleid aan de Australian National University, bekritiseert de AMI-modellen, die ervan uitgaan dat als klimaatgerelateerde landbouwverliezen optreden in één regio, een andere regio de klappen zal opvangen. Deze simplistische kijk minimaliseert de totale economische impact van klimaatverandering.

Een rapport dat in januari werd gepubliceerd door het Institute and Faculty of Actuaries benadrukt dat eerdere schattingen van economische risico’s geen rekening hebben gehouden met cruciale factoren zoals omslagpunten in het klimaat, extreme gebeurtenissen, migratie,zeespiegelstijging en geopolitieke risico’s.

De economische voordelen van klimaatactie

Mark Lawrence, professor aan de Universiteit van Adelaide en expert op het gebied van klimaatrisico’s, gelooft dat de economische gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger kunnen zijn dan eerder werd gedacht. Hij wijst er ook op dat de economische voordelen van snelle en ambitieuze klimaatmaatregelen enorm onderschat worden.

Concluderend is de strijd tegen klimaatverandering niet alleen essentieel voor het behoud van de planeet, maar ook voor het garanderen van wereldwijde economische stabiliteit.

Het aanpassen van economische modellen aan de realiteit van het klimaat wordt een prioriteit om de risico’s beter in te schatten en het overheidsbeleid in de richting van duurzame oplossingen te sturen.

Geconfronteerd met deze alarmerende feiten lijkt het noodzakelijk om onze modellen te herzien om de gevolgen van klimaatverandering beter te integreren. Het onderschatten van de economische risico’s van extreme gebeurtenissen brengt niet alleen de wereldwijde financiële stabiliteit in gevaar, maar belemmert ook de uitvoering van effectieve preventieve maatregelen.

Collectief bewustzijn en snelle aanpassing van economisch en milieubeleid zijn essentieel om de schade te beperken en een duurzamere toekomst voor toekomstige generaties te garanderen.