Als automobilisten houden we allemaal de snelheid waarmee we rijden goed in de gaten, of het nu is om ons aan de snelheidslimieten te houden of gewoon om onze veiligheid op de weg te garanderen. Maar met de opkomst van navigatie apps zoals Waze, is het niet ongewoon om een discrepantie te vinden tussen de snelheid die wordt weergegeven op het dashboard van onze auto en de snelheid die door de app wordt gegeven. Dus wat moeten we nu echt vertrouwen? De snelheidsmeter of de GPS?
De snelheidsmeter van de auto: een kleine veiligheidsmarge
Het eerste dat je moet weten is dat de snelheidsmeter van je auto de neiging heeft om je werkelijke snelheid iets te overschatten. Autofabrikanten bouwen zelfs een veiligheidsmarge in om te voorkomen dat de snelheidsmeter de snelheid onderschat. Als je bijvoorbeeld 50 km/u rijdt, kan je snelheidsmeter tussen de 53 en 55 km/u aangeven, of zelfs iets meer bij sommige modellen. Als je op de snelweg 130 km/u rijdt, kan de snelheidsmeter tot 138 km/u aangeven.
Dit betekent dat, zelfs als je het gevoel hebt dat je een beetje sneller gaat dan je werkelijke snelheid, je eigenlijk de goede kant op gaat. Waarom dan het verschil met GPS-toepassingen?
Waze en de beperkingen van GPS
Wereldwijd gebruiken meer dan 140 miljoen mensen Waze en in Nederland gebruikt ongeveer 40% van de bestuurders de applicatie om real-time verkeersinformatie te krijgen. Waze gebruikt de locatiegegevens van je smartphone om je snelheid te berekenen. Dit betekent dat het de ingebouwde GPS van je telefoon gebruikt, die een vrij nauwkeurige schatting van je snelheid geeft.
GPS is echter niet onfeilbaar. Het kan minder nauwkeurig zijn in stedelijke gebieden met smalle straten, hoge gebouwen of zelfs tunnels. Bovendien kunnen er bij slecht weer of een zwak signaal vertragingen optreden bij het weergeven van je snelheid. Als je sneller rijdt, is er een kleine vertraging voordat Waze de nieuwe snelheid weergeeft, wat de realtime weergave enigszins kan vervormen.
Een kwestie van stabiliteit
Aan de andere kant, als je met een constante snelheid rijdt, zoals 80 km/u op een weg of 130 km/u op een snelweg, zal Waze nauwkeuriger zijn, omdat de snelheid stabiel is en de berekening betrouwbaarder wordt. Dat gezegd hebbende, voor degenen die graag dicht bij de snelheidslimiet rijden, is het belangrijk op te merken dat zelfs een kleine variatie van 5 km/u genoeg kan zijn om een flitspaal te activeren en je te laten pakken. Een boete van € 135 en puntenaftrek kunnen snel volgen als je de snelheidslimiet ook maar een beetje overschrijdt.
Blijf waakzaam en vertrouw op je snelheidsmeter
Hoewel technologieën zoals Waze erg handig kunnen zijn om je te helpen navigeren en je snelheid te controleren, is het uiteindelijk altijd het beste om te vertrouwen op de snelheidsmeter van je auto, die is ontworpen om je binnen een bepaalde veiligheidsmarge te houden. Onthoud dat deze lichte overschatting eigenlijk een veiligheidsfunctie is, geen fout. Het houdt je ruim binnen de limieten en vermindert het risico op een bekeuring of ongeluk.
GPS-toepassingen, hoe praktisch ook, mogen nooit in de plaats komen van voorzichtig en oplettend rijden. Zie de snelheidslimiet als een maximum, niet als een doel. En, zoals altijd, houd je ogen op de weg en blijf geconcentreerd.