Coca-Cola en Pepsi worden gedwongen om hun verpakkingen te veranderen: recycling heeft al invloed op de zaken. Kun je je ze voorstellen in Argentinië met gerecyclede flessen?
Vanaf 1 april 2025 moeten Coca-Cola, PepsiCo en andere drankgiganten in India flessen gebruiken die voor minstens 30% uit gerecycled plastic bestaan. Deze stap, die de nadruk legt op recycling, schudt ook de drankenindustrie wakker en dwingt deze om haar strategieën te heroverwegen.
Het besluit komt van de Indiase regering, die streeft naar een duurzamere circulaire economie. Het doel is dat plastic flessen worden ingezameld, gerecycled en hergebruikt in nieuwe flessen, in plaats van te worden weggegooid. Klinkt logisch, toch? Maar in de echte wereld is het niet zo eenvoudig.
Veranderingen aan Coca Cola en Pepsi flessen
Tegenwoordig bestaat 70% van de drankverpakkingen in India uit PET-flessen. De reden? Ze zijn handiger dan glas en veel goedkoper dan blikjes. Maar het nieuwe plan is erop gericht om het nieuwe plastic elk jaar te vervangen door gerecycled plastic. Ze beginnen met 30%, maar het doel is om 60% te bereiken in de begrotingscyclus van 2028-2029.
Maar de overgang is niet gemakkelijk. Er zijn slechts vijf fabrieken in het hele land die gerecycled plastic mogen produceren dat geschikt is voor voeding, en samen dekken ze nauwelijks 15% van de huidige vraag. Merken weten dit en maken zich zorgen.
Een leidinggevende, die anoniem wenst te blijven, was openhartig in een interview met The Economic Times:
“Misschien moeten we de juridische weg bewandelen en vragen om een vervroegde sluiting als de deadline niet wordt verlengd. De timing is niet gunstig, met de zomerpiek in aantocht. We investeren in capaciteit, maar capaciteitsuitbreidingen zullen twee tot drie jaar duren.“
Gevolgen van de verandering
De verandering kan ook hogere prijzen betekenen voor jou als consument. De kosten voor bedrijven zullen naar schatting met 30% stijgen en het is niet ongebruikelijk dat een deel hiervan wordt doorberekend aan de consument. Maar aan de andere kant zou het de vervuiling op straten, rivieren en openbare plaatsen verminderen.
Tegelijkertijd opent deze stap de deur naar nieuwe ontwikkelingen: biologisch afbreekbare verpakkingen, plantaardige materialen, ideeën die tot voor kort onmogelijk leken voor merken van deze omvang. Want als Coca-Cola en Pepsi veranderen, wie blijft er dan achter?
Vanuit milieuoogpunt betekent deze gedwongen verschuiving een voor en na. India dwingt de giganten om verantwoordelijkheid te nemen voor de ecologische impact van hun producten. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, zijn er duidelijke tekenen dat ze niet langer de andere kant op kunnen kijken.