Veel mensen koken ze 10 minuten, maar nu heeft een groep wetenschappers vastgesteld dat er een betere techniek is om eieren gezonder en rijker te maken.
Een groep Italiaanse wetenschappers heeft ontdekt hoeveel minuten het duurt om een ei te koken zodat alle voedingsstoffen worden gebruikt en het perfect wordt. Hoewel het een makkelijke culinaire taak lijkt, hebben veel mensen er moeite mee en deze truc komt dan ook goed van pas.
Volgens het tijdschrift Communications Engineering bestaat deze techniek, ontdekt door de Federico II Universiteit van Napels, uit acht cycli en ten minste 32 minuten koken om hardgekookte eieren op de beste manier te eten.
Hoe maak je het perfecte hardgekookte ei?
De Italiaanse wetenschappers gaven aan dat je, om een hardgekookt ei te koken, moet begrijpen dat het eiwit (albumen) en de dooier twee verschillende temperaturen nodig hebben: ongeveer 85° Celsius voor het eerste en 65°C voor het tweede.
In dit geval moet je twee potten gebruiken: een daarvan moet kokend water bevatten, terwijl de andere op 30°C moet worden gehouden. Daarnaast is een thermometer onmisbaar om de techniek uit te voeren.
Stap voor stap, hoe maak je volgens de wetenschap hardgekookte eieren?
- Kook water in één pan en bereid een andere voor op 30°C met behulp van een thermometer.
- Leg de eieren twee minuten in het kokende water.
- Haal ze eruit en doe ze twee minuten in de andere pan op een lagere temperatuur. Dit is het einde van de eerste cyclus.
- Herhaal dit proces voor acht cycli, oftewel 32 minuten. Je hebt dan perfecte hardgekookte eieren.
Aanbevelingen
Wanneer de eieren in de houder met een lagere temperatuur worden geplaatst, kunnen ze de temperatuur van de houder verhogen. Daarom raden wetenschappers aan om te beginnen met 28°C en dan naar boven toe te werken.
Een andere tip is om de schaal aan één kant lichtjes schoon te schrapen voor het koken. Je moet ze ook omroeren als ze in het koudste water staan.
Wat zijn de voordelen van eieren 32 minuten koken?
Ernesto Di Maio, directeur van het FoamLab van de universiteit en medeauteur van het onderzoek, vertelde National Geographic dat hij een kok had ontdekt die eieren verkocht voor 80 euro per stuk.
De techniek die hij gebruikte was om het eiwit en de dooier apart te koken en ze dan “na het koken weer samen te voegen, op een nogal extravagante manier”.
Na het onderzoek waren Di Maio en promovenda Emilia Di Lorenzo “ verbaasd over de smaak” van het ei met deze techniek.
Niet alleen dat, maar ze ontdekten ook dat dit perfecte koken van de witte en gele delen resulteerde in voedsel met veel hogere voedingswaarden in vergelijking met andere methoden.