Met deze paar tips kun je de levensduur van deze essentiële winterkledingstukken verlengen.
Het wassen van een donzen dekbed kan een beetje een huishoudelijke odyssee worden als je niet de juiste stappen volgt. Veel mensen hebben wel eens meegemaakt dat ze hun dekbed uit de wasmachine haalden en ontdekten dat het meer op een levenloos kledingstuk leek dan op de pluizige jas die hen jarenlang tegen de kou heeft beschermd. Wat is er gebeurd? Is het voorgoed verpest? Het antwoord is nee. En het beste is: er is een oplossing.
De sleutel tot het voorkomen van een ramp
De eerste stap om te voorkomen dat een dekbed hol of leegloopt, begint al lang voor het drogen. Zorg er idealiter voor dat het kledingstuk machinewasbaar is. Dit is vooral belangrijk als het gemaakt is van natuurlijke veren, zoals ganzendons, omdat die meer delicate zorg nodig hebben.
Zodra dit is gecontroleerd, moet de wasmachine worden ingesteld op het fijne of wolprogramma, met een maximumtemperatuur tussen 30 en 40 graden en een laag centrifugetoerental. Dit vermindert het risico op beschadiging van de vulling. Een zeer effectieve truc is om een paar schone tennisballen in de trommel te doen: ze werken als massagemiddelen die voorkomen dat de veren klonteren tijdens het wassen.
Wat wasmiddel betreft, kun je het beste een matige dosis gebruiken en nooit wasverzachter toevoegen. Waarom? Omdat overtollige zeep in de vulling kan gaan zitten en het spoelen kan bemoeilijken, wat kan leiden tot klonten en het gevreesde “lege jas”-effect.
Drogen: het moment van de waarheid
Als het dekbed gewassen is, is het tijd om het goed te drogen. Er zijn twee manieren om dit te doen, afhankelijk van of je een wasdroger hebt of niet.
- 1. Drogen: dit is de meest effectieve optie om verloren volume te herstellen. Net als bij het wassen is het aan te raden om een paar tennisballen of droogballen naast het kledingstuk te leggen. Dit helpt om de veren te scheiden en ze pluizig te houden. Stel het programma in op een lage temperatuur en controleer, indien mogelijk, om de zoveel tijd of het kledingstuk gelijkmatig droogt.
- 2. Zonder wasdroger: Als je geen wasdroger hebt, zal het proces iets langzamer verlopen, maar het is nog steeds mogelijk. Het beste is om het dekbed uit te spreiden op een vlakke, goed geventileerde ondergrond, uit de buurt van direct zonlicht en intense warmtebronnen. Het moet regelmatig worden opgeschud en verplaatst om lucht tussen de veren te laten circuleren.
Als het dekbed nog steeds plat ligt: reddingstechnieken
Als het dekbed ondanks alles toch bobbelig of vormeloos uit het droogproces komt, is nog niet alles verloren. Een van de meest praktische en toegankelijke oplossingen is het gebruik van een haardroger, altijd op de laagste stand. Deze methode bestaat uit het richten van de hete lucht op de doorhangende delen, die binnenkomt via de manchetten en de kraag in het geval van een jas, of die zich rechtstreeks richt op de aangetaste delen in het geval van een dekbed. De warmte helpt om het resterende vocht te verdampen en de veren los te maken, waardoor ze hun natuurlijke volume terugkrijgen.
Een andere techniek is meer handmatig, maar net zo effectief: schud het kledingstuk een paar keer per dag flink op en masseer de platgedrukte delen zachtjes om de vulling te herverdelen. Consequent zijn is hier de sleutel.
In veel gevallen zijn problemen bij het wassen van dekbedden te wijten aan wasmachines die te klein zijn in verhouding tot de grootte van de vulling. Als het kledingstuk geen ruimte heeft om vrij te bewegen, zullen de veren waarschijnlijk samenpersen, vocht ophopen en klonten vormen. Dus als je wasmachine niet groot genoeg is, kun je het beste naar een wasserij met industriële machines gaan.