De verandering in geldautomaten komt binnenkort naar Nederland: ze zullen niet meer zijn zoals we ze kennen en zullen een groot voordeel hebben

Frankrijk is al begonnen met het doorvoeren van deze verandering, die een ander concept van geldautomaten inhoudt dan wat we tot nu toe hadden.

Geldautomaten zijn een essentieel onderdeel van ons financiële leven. In Nederland gebruiken miljoenen mensen ze elke dag om geld op te nemen, stortingen te doen of hun saldo te controleren. Het ontwerp en de werking van geldautomaten zijn de afgelopen decennia echter weinig veranderd. Nu zorgt een nieuw model geldautomaat voor een revolutie in Europa en het ziet ernaar uit dat dit model binnenkort ook in Nederland zal worden toegepast.

De verandering is al in gang gezet in Frankrijk, waar drie van de grootste banken van het land – BNP Paribas, Société Générale en Crédit Mutuel – hebben besloten hun krachten te bundelen om hun geldautomatennetwerk te moderniseren. Onder de naam Cash Services vervangen ze de oude apparaten door meer geavanceerde machines, met aanraakschermen, snellere bediening en uitgebreide diensten.

COMMISSIES ZULLEN IN DE TOEKOMST VERDWIJNEN

De belangrijkste nieuwigheid is dat commissies voor het opnemen van geld uit geldautomaten van andere banken zullen verdwijnen, iets wat in Nederland nog steeds voorkomt. Daarnaast zullen deze nieuwe terminals het mogelijk maken om contant geld te storten, cheques te verzilveren en andere transacties te doen waarvoor je voorheen naar een filiaal moest gaan.

Hoewel er op dit moment nog geen officiële aankondiging is, is het zeer waarschijnlijk dat dit model in de komende jaren zal worden uitgebreid naar Nederland. Nederlandse banken hebben de neiging om Europese trends te volgen, vooral als het gaat om kostenverlaging en efficiëntieverbetering.

Deze verandering zal ertoe leiden dat er geen commissies meer zullen zijn tussen geldautomaten van verschillende banken.

Bovendien vraagt de verminderde beschikbaarheid van bankfilialen op het platteland om een systeem dat de toegang tot contant geld garandeert. Deze nieuwe geldautomaten, die veelzijdiger zijn en een groter bereik hebben, kunnen de oplossing zijn.

  • Geen commissies tussen banken: Je kunt geld opnemen bij elke geldautomaat zonder extra te betalen.
  • Meer functies: Stortingen, betalingen en andere transacties zonder naar de bank te hoeven gaan.
  • Verbeterde technologie: aanraakschermen en meer intuïtieve processen.
  • Meer dan 60% van de Nederlanders blijft regelmatig contant geld opnemen.
  • Je transactie kunnen voorbereiden vanaf je mobiele telefoon: nog een nieuwe functie.

Een van de grootste uitdagingen van deze verandering is de aanpassing van mensen die minder vertrouwd zijn met technologie. Veel gebruikers, vooral ouderen, gebruiken traditionele geldautomaten al tientallen jaren en kunnen zich verloren voelen met de nieuwe interfaces. Franse banken hebben beloofd dat de menu’s hetzelfde ontwerp zullen behouden als de huidige en dat er duidelijke instructies zullen zijn. Als dit systeem in Nederland wordt geïmplementeerd, is het belangrijk dat banken training en ondersteuning bieden om de overgang te vergemakkelijken.

De nieuwe geldautomaten zullen niet alleen van technologie veranderen, maar ook van ontwerp. Ze zullen naar verwachting toegankelijker zijn, met grotere schermen en spraakopties voor slechtzienden. Ze zullen ook verbeterde beveiligingssystemen tegen fraude bevatten, zoals biometrische herkenning of verificatie in twee stappen.

Een andere nieuwe functie is dat ze rechtstreeks verbinding kunnen maken met bankapplicaties. Als je bijvoorbeeld geld wilt opnemen, kun je de transactie vanaf je mobiele telefoon voorbereiden en hoef je alleen nog maar naar de geldautomaat om je te identificeren en het geld te ontvangen, waardoor de wachttijd korter wordt.

Ondanks de opkomst van digitale betalingen is contant geld nog steeds onmisbaar in veel situaties: kleine winkels, markten of noodgevallen. Deze nieuwe geldautomaten maken fysiek contant geld niet overbodig, maar moderniseren het beheer ervan. Volgens gegevens van De Nederlandsche Bank gebruikt een aanzienlijk deel van de burgers nog regelmatig contant geld, vooral voor kleine transacties. Hoewel digitaal bankieren dus toeneemt, zullen geldautomaten nodig blijven, zij het in een geëvolueerde vorm.

Hoewel er geen bevestigde data zijn, wijst alles erop dat het Franse model hier in 2026 of 2027 gekopieerd zou kunnen worden. Nederlandse banken hebben al interesse getoond in het verlagen van de kosten en het delen van geldautomaten tussen verschillende banken zou een logische stap zijn. Grote banken zoals ING, ABN AMRO en Rabobank zijn al begonnen met het testen van geldautomaten met geavanceerde functies in proefgebieden. Als het Franse systeem succesvol is, zullen ze het waarschijnlijk versneld in heel Nederland implementeren.