Met een schoon gevoel uit de badkamer komen is een van de prettigste momenten van de dag. Maar dat frisse gevoel kan snel verpest worden als je een handdoek oppakt en een sterke geur ruikt. Deze onaangename geur beïnvloedt niet alleen de ervaring, maar slaat ook over op de huid en vermindert het gevoel van welzijn na het baden.
Zelfs als de handdoeken er schoon uitzien, kunnen ze een ideale plek zijn voor bacteriën en schimmels om te groeien, vooral als ze niet goed worden gedroogd of vochtig worden bewaard.
Bovendien kunnen het soort wasmiddel dat wordt gebruikt, overmatig gebruik van wasverzachter en wassen op lage temperaturen resten achterlaten die geurtjes niet verwijderen. Deze combinatie van factoren leidt tot de klassieke, hardnekkige muffe geur, die moeilijk te maskeren is met welk parfum dan ook.
Een probleem voor persoonlijke hygiëne
Slechte geuren zijn niet alleen een esthetisch probleem. Handdoeken die de slechte geur vasthouden, kunnen micro-organismen ophopen die in de vezels overleven. Volgens het ZO Huidcentrum kan dit irritatie of zelfs huidinfecties veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid.
Veelvuldig gebruik en onvoldoende wassen dragen er ook toe bij dat de handdoeken hun zachtheid verliezen. Na verloop van tijd worden ze harder en ruwer, wat hun comfort en functionaliteit aantast. Deze hardheid wordt veroorzaakt door een ophoping van zeepresten, watermineralen en weekmakers, die de oorspronkelijke structuur van de vezels veranderen.
Handdoeken verliezen niet alleen hun zachtheid, maar drogen ook langer, houden meer geurtjes vast en verslechteren sneller. Daarom is zachtheid niet alleen belangrijk voor het comfort, maar heeft het ook invloed op de duurzaamheid van handdoeken.
De onfeilbare truc die TikTok verovert
Gelukkig is er een goedkope en effectieve thuismethode om geurtjes te verwijderen en de zachtheid van handdoeken te herstellen. Deze truc, gedeeld door huisspecialist @renovandoideas op TikTok, is viraal gegaan dankzij zijn eenvoud en doeltreffendheid.
Stap voor stap:
- Ontsmettingsmiddel:laat handdoeken weken in warm water (ongeveer 5 liter) met een kopje witte azijn en laat een uur zitten. Deze stap helpt om de vezels te desinfecteren en opgehoopte resten te verwijderen.
- Speciale wasbeurt: Was de handdoeken vervolgens in de wasmachine met slechts één eetlepel wasmiddel (vloeibaar of poeder) en voeg 30 gram natriumpercarbonaat toe. Het is belangrijk om op 40 graden te wassen om ervoor te zorgen dat de ingrediënten goed werken.
- Perfect drogen:Het is aan te raden om handdoeken in de schaduw aan de lucht te laten drogen en ze om de twee uur om te draaien voor een gelijkmatige droging. Als je een wasdroger gebruikt, kun je tennisballen toevoegen om de vezels te laten pluizen en het drogen te versnellen.
Witte azijn werkt als een natuurlijk ontsmettingsmiddel en doodt schimmels, bacteriën en zeepresten. Natriumpercarbonaat geeft zuurstof af bij contact met heet water, waardoor handdoeken schoner worden, ontgeuren en bleken zonder ze te beschadigen.
De truc werkt op alle soorten handdoeken, wit of gekleurd, katoen of microvezel. We raden alleen aan om vooraf te testen op zeer delicate handdoeken of handdoeken met borduursels. Voor de beste resultaten kun je handdoeken het beste apart wassen en ze niet mengen met andere kledingstukken die kleur of resten kunnen overbrengen.
Andere tips om handdoeken vlekkeloos te houden
Naast het af en toe toepassen van deze truc, stelt de Secret Linen website een aantal eenvoudige gewoonten voor om de frisheid en zachtheid van handdoeken te verlengen:
- Vermijd te veel wasverzachter, omdat dit na verloop van tijd de vezels verzadigt.
- Overlaad de wasmachine niet, want dat verhindert een goede reiniging.
- Zorg dat handdoeken helemaal droog zijn voordat je ze opbergt.
- Was handdoeken in lauw water, nooit in heel koud water.
- Laat de handdoeken tussen het gebruik door luchten en hang ze uitgespreid op.
- Bewaar ze niet in gesloten, ongeventileerde ruimtes.
- Gebruik eens per maand witte azijn in plaats van wasverzachter.
- Vervang handdoeken als ze erg versleten zijn of hun absorptievermogen verliezen.