Dit zijn de bankbiljetten en munten waarvan de dagen geteld zijn… maar je kunt ze inwisselen bij de Bank van Nederland

De bank heeft laten weten dat bevlekte of beschadigde bankbiljetten en munten niet langer in omloop zijn en zullen worden vervangen door nieuwe.

De bankbiljetten van 20 en 50 euro zijn zonder twijfel de meest gebruikte bankbiljetten in Nederland. Door hun gemiddelde waarde zijn ze ideaal om in je portemonnee te bewaren en kleine aankopen te doen. Om dezelfde reden worden ze ook het meest beschadigd. En het is precies de verslechtering door dagelijks gebruik, samen met vlekken, die de Banco de Nederland ertoe aanzet om beschadigde of zelfs gedeeltelijk gescheurde bankbiljetten en munten die bij haar loketten binnenkomen, te vernietigen en te vervangen door andere in goede staat.

Zoals de Banco de Nederland maandag uitlegde, “werkt zij, net als de andere nationale centrale banken van het Eurosysteem, aan het waarborgen van de hoogste kwaliteit van alle bankbiljetten en munten in omloop”. Een van de redenen om te proberen bankbiljetten in een geschikte staat te houden, is dat de echtheidskenmerken gemakkelijk gecontroleerd kunnen worden.

In het normale verloop van de chartale cyclus controleert de Banco de Nederland de echtheid en geschiktheid van alle bankbiljetten die terugkomen van kredietinstellingen, waarbij alle bankbiljetten die niet in goede staat verkeren uit de circulatie worden genomen. Op deze manier worden, volgens een persbericht, echte bankbiljetten en munten die in goede bruikbare staat verkeren weer in omloop gebracht, terwijl “bevlekte of beschadigde bankbiljetten worden vernietigd en vervangen door andere in goede staat”, maar geen opdracht hebben gekregen om uit omloop te worden genomen.

Bovendien heeft deze procedure niet alleen betrekking op één coupure; de Banco de Nederland past dezelfde kwaliteitscriteria toe op alle bankbiljetten, van de vijf euro tot de 200 euro.

Wat te doen met ongeldige 50-eurobiljetten?

De Banco de Nederland wijst erop dat “zelfs als een bankbiljet beschadigd is, het zijn waarde niet verliest. Het kan altijd worden ingewisseld als meer dan de helft van het oorspronkelijke oppervlak van het bankbiljet aan de Banco de Nederland wordt aangeboden of als kan worden aangetoond dat het ontbrekende gedeelte is vernietigd”.

“We ruilen ook beschadigde of versleten bankbiljetten of munten in voor burgers die ze naar onze loketten brengen”, voegt de bank toe.

“Als je een versleten bankbiljet hebt, verliest het zijn waarde niet. Als je wilt, kunnen we ze voor je omwisselen. Zo niet, dan vervangen we ze wanneer ze de Banco de Nederland bereiken via het normale kanaal, via de banken”, besluit de verklaring.

Het gebruik van contant geld neemt af in Europa

Hoewel, volgens het laatste rapport van de Bank van Nederland, de meerderheid van de burgers bankbiljetten en munten blijft gebruiken als hun belangrijkste betaalmiddel, lijkt alles erop te wijzen dat dit een neerwaartse trend is. Het gebruik van credit- en debetkaarten en mobiele betaaltoepassingen (zoals Apple Pay, Google Pay en andere platforms voor directe betalingen) heeft ervoor gezorgd dat veel mensen ervoor kiezen om contant geld aan de kant te zetten.

In verschillende landen hebben regeringen de digitalisering van betalingen gestimuleerd om belastingontduiking en zwartwerk tegen te gaan. Sommige landen, zoals Zweden, hebben zich actief ingezet voor een cashloze maatschappij, waar de meeste transacties elektronisch worden uitgevoerd.