Er is een gigantische goudvoorraad ontdekt en de geschatte buit is duizelingwekkend

De ontdekking van een nieuwe goudvoorraad is aangekondigd. Het zou wel eens het grootste bekende reservoir ter wereld kunnen zijn.

De ontdekking van goud is altijd een droom. Sommige landen zijn bijzonder goed af, met een theoretisch grote hoeveelheid van dit edelmetaal in hun bodem. Volgens Statista zal Australië in 2024 de grootste goudreserves hebben, met een theoretische 12.000 ton. Ook Rusland zou een vergelijkbare hoeveelheid goud in zijn bodem hebben. Zuid-Afrika staat op de derde plaats, met een geschatte 5.000 ton. Een recente ontdekking van een grote hoeveelheid van dit edelmetaal werd onthuld door een ander land op de zesde plaats, met 3.100 ton.

Eind 2024 kondigde het Geologisch Bureau van de provincie Hunan (GBHP) in China de ontdekking aan van een nieuw gouddepot, volgens Xinhua, het officiële Chinese persagentschap en de staatsmedia. China is ’s werelds grootste goudproducent, goed voor 10% van de wereldwijde productie, maar verbruikt drie keer zoveel als het wint. China is daarom ook afhankelijk van landen waarvan de bodem rijk is aan goud.

Onderzoekers hebben 40 nieuwe goudaders ontdekt onder het Wangu goudveld. Deze zouden alleen al goed zijn voor 1.100 ton goud. Als deze cijfers worden bevestigd, zou dit ’s werelds grootste reservoir van dit edelmetaal zijn. Tot nu toe werd de grootste goudreserve geschat op 930 ton in de South Deep mijn in Zuid-Afrika.

De mijnwerkers beweren dat ze 330 ton goud hebben gevonden op een diepte van 2000 meter en schatten dat er volgens hun modellen nog eens 770 ton kan worden gevonden op 1000 meter onder de oppervlakte. Eén ton erts zou tot 138 gram goud hebben bevat, wat een garantie is voor een zeer goede kwaliteit. De opbrengst is meestal lager.

Ambtenaren van het Hunan Provincial Geological Bureau hebben gezegd dat het totaal 600 miljard yuan waard kan zijn, of ongeveer 76 miljard euro. Ondanks deze ontdekking zal China’s goudconsumptie niet verzadigd zijn en de behoefte slechts voor ongeveer anderhalf jaar dekken. De winning kan ook gevolgen hebben voor het milieu, met het risico op vervuiling en ontbossing.