Het water van het koken van sommige groenten kan worden hergebruikt als meststof voor kamer- of tuinplanten. Het levert belangrijke voedingsstoffen om ze te helpen groeien.
Wanneer we groenten koken, geven ze een deel van hun essentiële voedingsstoffen af aan het kookwater. Mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en fosfor logen uit groenten tijdens het proces, en deze zelfde elementen zijn ongelooflijk heilzaam voor planten.
Daarnaast kan kookwater ook sporen van vitaminen en antioxidanten bevatten die de grond verrijken en de ontwikkeling van gezondere gewassen ondersteunen.
In de lente, wanneer planten wakker worden na de winter, hebben ze een voedingsboost nodig om te gedijen.
Aspergewater als meststof
Er zijn veel verschillende manieren om asperges te bereiden, maar traditioneel worden deze groenten in hun geheel gekookt in kokend water of gestoomd. Als je de trucjes van de Navarrese grootmoeders volgt om je asperges te koken, zul je perfecte asperges hebben.
Je moet het overgebleven aspergewater niet door de gootsteen gooien, want daar is het te lekker voor. In je eigen keuken kun je het gebruiken als basis voor aspergesoep of verschillende sauzen om te voorkomen dat de voedingsstoffen verloren gaan.
Als er geen ruimte voor is in je maaltijdplan, hoef je het aspergewater niet weg te gooien. Je kunt het ook gebruiken als meststof voor je planten.
Waarom is aspergewater geschikt als meststof?
Asperges zijn gezond. Deze malse voorjaarsgroente bevat onder andere vitamine A in de vorm van bètacaroteen, vitamine B1 en B2, foliumzuur en verschillende mineralen zoals fosfor, kalium, magnesium en calcium.
Het zijn juist de mineralen die asperges interessant maken voor planten, omdat ze ervan afhankelijk zijn voor hun groei.
Wanneer groenten gekookt worden, geven ze over het algemeen een deel van hun gezonde voedingsstoffen af aan het kookwater. Aspergewater kan dus voldoen aan de voedingsbehoeften van de meeste planten.
Hoe aspergewater gebruiken als meststof
In de tuin hebben vooral bloeiende en vaste planten baat bij aspergewater als meststof. Je kunt ook zeer weelderige kamerplanten bemesten, zoals monstera’s of potplanten.
Houd drie belangrijke dingen in gedachten:
- Je kunt kookwater niet als meststof gebruiken als er zout aan is toegevoegd. Zout is giftig voor de meeste planten.
- Wacht tot het water is afgekoeld voordat je het als meststof gebruikt, want de hitte kan de wortels beschadigen.
- Gebruik indien mogelijk gecertificeerde biologische groenten om de aanwezigheid van pesticiden en andere chemicaliën in het water te vermijden.
Het is niet nodig om het aspergekookwater te verdunnen voor gebruik als meststof. De concentratie voedingsstoffen is vrij laag, dus er is geen risico op overbemesting.
Om de twee weken bemesten met kookwater is een goede praktijk.
Geen afval, andere natuurlijke meststof uit de keuken
Aspergewater is niet de enige manier om kokend water te gebruiken en planten van extra voedingsstoffen te voorzien.
Bloemkool-, broccoli- of koolwater is ook geschikt voor dit doel. Andere natuurlijke vloeibare meststoffen die thuis worden gebruikt zijn pastakookwater en aardappelkookwater. Dezelfde voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen: er mag geen zout worden toegevoegd en het moet wachten tot het koud is.
Naast kookwater kan ook ander keukenafval gebruikt worden als meststof voor planten. Als je oplet,
Dit zijn bijvoorbeeld bananenschillen, ongekraakt bier, eierschalen of koffiedik, die rijk zijn aan stikstof.
Wees echter voorzichtig met koffiedik, want niet alle planten reageren positief op deze natuurlijke meststof: het wordt alleen aanbevolen voor acidofiele planten.