Latijns-Amerika is een belangrijke speler in de wereldarcheologie vanwege zijn indrukwekkende precolumbiaanse vondsten, waaronder een schat die vergelijkbaar is met die van Toetanchamon.
De archeologie in Latijns-Amerika is een onuitputtelijke bron van verbazing voor de wereld. Van indrukwekkende precolumbiaanse beschavingen tot schatten die onder de grond verborgen liggen, deze regio van de wereld heeft vondsten blootgelegd die een impact hebben gehad op en essentieel zijn voor de menselijke geschiedenis.
Piramides, verloren steden, rituele artefacten en majestueuze graftombes hebben Latijns-Amerika in het middelpunt geplaatst van de meest fascinerende ontdekkingen in de wereldarcheologie . En onder hen is er één schat in het bijzonder die de geschiedenis markeert en vergeleken kan worden met Toetanchamon.
Archeologie en de wereld: Latijns-Amerikaans land met een schat vergelijkbaar met Toetanchamon
De schat van de Heer van Sipan, gevonden in het noorden van Peru, is vergeleken met die van Toetanchamon vanwege zijn rijkdom, symboliek en de impact die het heeft gehad op de archeologische wereld. Terwijl het graf van de jonge Egyptische farao de wereld in de 20e eeuw verblindde met zijn pracht, onthulde de ontdekking van de Heer van Sipan in 1987 de pracht en praal van de Mochica-beschaving, een van de meest verfijnde en raadselachtige in Latijns-Amerika.
De Heer van Sipan was de leider van een beschaving in Latijns-Amerika die bloeide tussen de 1e en 8e eeuw na Christus met een verfijning die de culturen van de Oude Wereld evenaarde. De pracht van zijn begrafenis, vol gouden sieraden, zilver, fijn keramiek en symbolen van macht, onthulde niet alleen het artistieke en technologische niveau dat de Mochica’s bereikten, maar stelde ons ook in staat om belangrijke aspecten van hun wereldbeeld, sociale hiërarchie en rituelen te reconstrueren.
Hoe ziet deze schat aan Latijns-Amerikaanse archeologie eruit?
Deze beschaving in Latijns-Amerika stond bekend om haar geavanceerde landbouw, handel, architectuur en goudsmeedkunst. Ze bouwden kanalen, piramides (huacas), tempels en maakten aardewerk en sieraden van edele metalen. Hun cultuur verdween rond het jaar 800 als gevolg van klimatologische rampen, waarbij hun gebouwen en graven als erfenis achterbleven.
Deze vondst door archeologische experts in Latijns-Amerika omvat:
- Gouden kroon
- Grafmasker en gouden ornamenten (neusring, ogen, kin)
- Halskettingen en borstkettingen van goud, turkoois en schelpen
- Een gouden scepter
- Antropomorfe keramische vaten (meer dan duizend)
- Mensen- en dierenoffers (een kind, vrouwen, mannen, een hond en lama’s).
- De Oude Heer van Sipan, uit een vroegere periode.
- De Priester, een religieus figuur uit de Mochica.
- Tot 13 Mochica graven op de site van Huaca Rajada, Sipan.
Deze ontdekking wordt door National Geographic beschouwd als een van de belangrijkste van de 20e eeuw, vergelijkbaar met de ontdekking van het graf van Toetanchamon of de terracottakrijgers van China. In 2002 werd in Lambayeque het Royal Tombs of Sipán Museum geopend, waar deze schatten worden tentoongesteld en duizenden bezoekers van over de hele wereld trekken.