Hoe maak je een (te) krachtige onkruidverdelger van zout?

Zout mag dan wel onkruid verdelgen, maar daar blijft het niet bij! De impact op de bodem en de biodiversiteit kan ervoor zorgen dat je spijt krijgt van deze radicale oplossing.

Zout, het voedsel dat we eten om onze gerechten op smaak te brengen, is in de eerste plaats een chemisch element. In de scheikunde is een zout of ionische verbinding een chemische verbinding die bestaat uit kationen en anionen die een elektrisch neutrale eenheid vormen (zonder netto elektrische lading), volgens Wikipedia. Het is ook een krachtig ontsmettingsmiddel – zegt men niet dat je je vinger in grof zout moet dompelen als hij geïnfecteerd is? In de tuin gebruiken sommige mensen het als onkruidverdelger, en dit is misschien niet het idee van de eeuw! In feite horen we vaak dat een paar snufjes zout genoeg zijn om van onkruid af te komen, of het nu in de paden, op het terras of zelfs in de moestuin is. Maar voordat je je tuin in de Dode Zee verandert, moeten we eerst de effecten van deze methode op de bodem en de biodiversiteit begrijpen. Spoiler alert: het is niet zo eenvoudig als het klinkt! We hebben het er in dit artikel al over gehad, maar hier is een gedetailleerder overzicht.

Waarom is zout zo goed in wieden?

Zout heeft een aantal bekende biologische effecten op planten. Ten eerste droogt het de cellen uit, waardoor ze geen water meer kunnen opnemen en uiteindelijk sterven. Ten tweede verandert het de chemische samenstelling van de grond, waardoor essentiële mineralen (kalium, calcium, magnesium) worden vervangen door natriumionen. Hierdoor kunnen planten niet langer de voedingsstoffen opnemen die ze nodig hebben om te overleven. Tot slot veroorzaakt het oxidatieve stress op plantencellen, wat leidt tot hun geleidelijke verzwakking. Dus ja, zout is een effectieve onkruidverdelger, maar tegen welke prijs? In tegenstelling tot andere stoffen breekt het niet gemakkelijk af en kan het lang actief blijven in de grond, waardoor het uiteindelijk alle planten eromheen aantast.

De effecten van zout op je grond

Het probleem met zout is dat het niet alleen onkruid doodt. Eenmaal in de bodem, vernietigt het de micro-organismen die essentieel zijn voor de vruchtbaarheid ervan, wijzigt het de structuur en maakt het de bodem compact, waardoor de beluchting en permeabiliteit worden beperkt. Als gevolg daarvan wordt te zoute grond steriel en niet meer geschikt voor nieuwe aanplant. En dat is niet echt de bedoeling. Een ander nogal pervers effect is dat het zout bij regen en water smelt als sneeuw voor de zon. Wanneer het zout in de bodem infiltreert, kan het de grondwaterspiegel vervuilen en geabsorbeerd worden door nabijgelegen bomen en andere planten. Overmatige ophoping van zout in de wortels kan leiden tot de dood van hele bomen, zonder dat je het op hen gemunt hebt.

Wat zijn de alternatieven voor zout om onkruid te bestrijden?

Als je van onkruid af wilt zonder je grond te verpesten, zijn er verschillende alternatieven:

  • Handmatig wieden: weliswaar vermoeiender, maar formidabel effectief als je het regelmatig doet.
  • Mulchen: door de grond te bedekken met schors, hooi of karton kun je voorkomen dat onkruid ontkiemt.
  • Vals zaaien: geef je grond water, laat het onkruid groeien en trek het uit voordat je gaat planten.
  • Thermisch wieden: gebruik een speciale brander om onkruid in slechts enkele seconden te verwijderen.