Koffie is DE drank die de dag van veel mensen opfleurt. Koffie wordt vaak bekritiseerd of verkeerd begrepen, maar het heeft voordelen die door de wetenschap zijn bevestigd. Natuurlijk zijn frequentie en hoeveelheid twee essentiële variabelen als het gaat om het consumeren van een redelijke hoeveelheid koffie die echt goed is voor je lichaam.
Bereidingsmethoden zijn ook belangrijk. Afhankelijk van de gekozen extractiemethode zullen de smaken verschillen, maar ook het cafeïnegehalte. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en gewoonten. En vergeet het type boon en de branding niet.
Een Vietnamese robusta leent zich perfect voor een heerlijke ‘Cà phê sữa đá‘, een lokale versie met gezoete gecondenseerde melk en ijsblokjes, gemaakt met een klein metalen filter. Voor een klassieke espresso zouden we een andere keuze maken.
Een andere factor die koffie beïnvloedt
Naast al deze parameters kan het genot van koffie worden beïnvloed door een element waar we niet genoeg bij stilstaan. Toch hebben we allemaal wel eens koffie gedronken uit een plastic beker die te zacht was, of uit een kartonnen beker die uit elkaar viel.
Wanneer je koffie drinkt, vraag je niet per se om iets extra’s. Als je eindigt met stukjes papier in je mond of onbewust giftige chemische stoffen binnenkrijgt, nee bedankt! Dit is echter wel het geval als je voor bepaalde kopjes of mokken kiest.
Bovendien hebben deze materialen de ongelukkige neiging om warmte heel snel af te geven. Daardoor koelt de koffie heel snel af, wat de teleurstelling nog groter maakt. Studies hebben ook gekeken naar de relatie tussen smaakperceptie en de drankverpakking. Er bestaan verschillen afhankelijk van het soort materiaal dat wordt gebruikt.
Keramiek voor de ideale drinkervaring?
Keramiek wordt geïdentificeerd als een neutraal, niet-poreus materiaal. Dit betekent dat er weinig of geen uitwisseling van elementen is tussen de houder en de inhoud. Het resultaat is dat koffie die in een keramisch kopje wordt geschonken geen smaak krijgt en ook geen smaak verliest omdat het gedeeltelijk is geabsorbeerd.
Bovendien heeft keramiek een veel grotere thermische inertie dan plastic, karton of zelfs glas. Een koffie zal zijn warmte langer vasthouden . Dit heeft onvermijdelijk een impact op het proeven, aangezien er verschillende aromaprofielen ontstaan naargelang de temperatuur.
We kunnen ook niet voorbijgaan aan dezintuiglijke ervaring als geheel. In termen van esthetiek en tactiele sensaties (in de hand en op de lippen) biedt een keramische kop veel meer genot dan andere soorten houders. De koffie zal er alleen maar beter van worden!