- De Amerikaanse markt is goed voor 30% van de verkoop van Lamborghini en 25% van die van Ferrari.
- Jaguar heeft zijn Amerikaanse activiteiten al stopgezet en Rolls-Royce vertrouwt erop dat zijn klanten de extra kosten van de tarieven zullen dragen.
De markt voor luxe auto’s heeft altijd bekend gestaan om exclusiviteit en schaarste-marketing, waardoor klanten gewend zijn aan wachttijden tot twee jaar en exorbitante prijzen voor personalisatie.
De tarieven die Trump de autosector oplegt , creëren echter een nieuw scenario dat de prijzen van auto’s die al erg hoog zijn, aanzienlijk verhoogt. Hoe reageren ’s werelds meest prestigieuze merken op deze uitdagingen?
Tarieven en hun impact op de autosector
In tegenstelling tot de algemene autosector, waar fabrikanten fabrieken hebben in verschillende delen van de wereld, hebben fabrikanten van superauto’s of luxe auto’seen veel meer gelokaliseerde productie. Hun jaarlijkse productie wordt niet gemeten in miljoenen geproduceerde eenheden zoals in de algemene sector, maar in honderden of zelfs enkele tientallen auto’s per jaar.
Dit laat deze fabrikanten in een zeer delicate positie omdat ze niet dezelfde mogelijkheid hebben om hun productie (of een deel ervan) naar de VS te verplaatsen om tarieven te vermijden. Daarom zijn luxemerken zoals Ferrari, Lamborghini, Rolls-Royce, Porsche en Jaguar al bezig met het voorbereiden van hun strategie om om te gaan met het nieuwe tariefbeleid voor hun Amerikaanse klanten.
De beleidswijziging heeft de fabrikanten getroffen op een moment van expansie richting de VS, na de daling van de verkoop in China die merken als Ferrari en Porsche in 2024 hebben ervaren.
Deze merken keken naar de VS in de hoop daar hun marktaandeel uit te breiden om de daling in China te compenseren. Het toepassen van een toeslag tot 25% op hun producten zal expansie in deze markt bemoeilijken, dus hebben ze hun strategieën moeten heroverwegen. Elk merk heeft voor een andere oplossing gekozen.
Ferrari: Prijsverhogingen als directe reactie
Ferrari was een van de eerste luxemerken die een standpunt innam over de tarieven: het zal een deel van de toeslag op zich nemen en zal de prijzen van een aantal van zijn best verkopende modellen in de VS met 10% verhogen om dit te compenseren.
In een gesprek met CNBC zei Ferrari CEO Benedetto Vigna dat, hoewel kopers van Ferrari veel koopkracht hebben, het bedrijf zich ervan bewust is dat het niet de volledige extra kosten van de maatregel wil doorberekenen. “Als we naar de klant kijken, bedenken we dat deze mensen moeten werken om een Ferrari te kunnen kopen. We moeten ze respecteren. Want voor ons is de klant het belangrijkste. Dus we moeten ervoor zorgen dat we ze goed behandelen,” aldus Vigna.
In een verklaring van Ferrari laat de fabrikant weten dat het dezelfde commerciële voorwaarden handhaaft als voor 2 april voor de Ferrari 296, SF90 en Roma, ongeacht de importdatum. Voor alle andere modellen, waaronder de Purosangue SUV, de 12Cilindri en de Ferrari F80, geeft Ferrari aan dat ze te maken krijgen met een verhoging van 10% voor alle modellen die na 2 april worden geïmporteerd. Ferrari’s strategie is dus om de winstmarge te behouden zonder de kwaliteit en exclusiviteit die haar auto’s kenmerken op te offeren.
Volgens gegevens van Ferrari zijn er van de 13.752 auto’s die Maranello in 2024 verlaten, 3.452 bestemd voor de VS, wat het belang van de Noord-Amerikaanse markt voor het Italiaanse merk weerspiegelt.
Porsche gebruikt Volkswagen als reddingslijn
Hoewel Porsche nog geen officieel standpunt over deze kwestie heeft ingenomen, vertelde Oliver Blume, CEO van Volkswagen, in een interview aan CNBC dat de supercarfabrikant zou kunnen profiteren van zijn alliantie met Volkswagen om een aantal van zijn modellen te produceren in de Amerikaanse fabrieken van de Duitse groep.
“We hebben een industriële samenwerkingsovereenkomst met Volkswagen en uiteindelijk werken we heel nauw samen, dus dit zou een rol moeten spelen,” zei Blume. Door deze stap zou het merk importkosten kunnen vermijden voor sommige van zijn modellen, wat de uiteindelijke rekening voor de tarieven zou verlagen, hoewel het merk zich niet heeft uitgelaten over een prijsbeleid in dit verband.
Volgens de Duitse mediaHandelsblatt overweegt Porsche om een deel van zijn SUV- en elektrische modellen naar de VS te brengen en daarbij gebruik te maken van de faciliteiten van Volkswagen in Chattanooga (Tennessee).
Afgezien van de problemen die de invoerrechten met zich meebrengen, gaat Porsche een moeilijk verkoopjaar tegemoet. Volgens The Guardian heeft de verkoop in China en Europa geleden in het eerste kwartaal en hoewel de verkoop in de VS met 37% is gestegen, kan dit te wijten zijn aan uitgestelde bestellingen vanaf 2024 als gevolg van de heffingen op Chinese onderdelen in Europa en aan het vooruitlopen op aankopen als gevolg van de inwerkingtreding van de tarieven.
Lamborghini: alternatieve scenario’s voor tarieven
Lamborghini heeft minder direct gereageerd dan Ferrari en heeft nog geen officieel standpunt over de kwestie, maar de VS vertegenwoordigt 30% van de totale verkoop van het merk in 2024.
De Italiaanse supercarfabrikant heeft aangegeven dat het verschillende scenario’s aan het evalueren is om de impact van de Amerikaanse tarieven te beheersen. Stephan Winkelmann, CEO van Lamborghini, vertelde aan Bloomberg dat “we voortdurend bezig zijn om de situatie in de gaten te houden. We hebben dagelijks vergaderingen, waaraan ik persoonlijk deelneem, en we hebben medewerkers die de situatie voortdurend analyseren”.
Net als Porsche is Lamborghini eigendom van de Volkswagen Group, dus de optie om een deel van de productie te verplaatsen is een mogelijke uitweg. De superauto’s van Lamborghini zijn echter sterk afhankelijk van Europese onderdelen, wat de verhuizing bemoeilijkt. “Als er problemen zijn in de toeleveringsketen, moeten we die aanpakken; dit is wat we tijdens COVID hebben gedaan,” zei Winkelmann.
Rolls-Royce: tarieven, welke tarieven?
In het geval van Rolls-Royce heeft de Britse autofabrikant besloten om zijn productie in Europa te houden en niet naar de VS te verhuizen, ondanks de tarieven. Een woordvoerder van het merk zei: “We beoordelen de aankondiging momenteel in detail en vragen om uw begrip, omdat we op dit moment geen verder commentaar kunnen geven”.
Dit heeft te maken met het profiel van haar klanten, die meestal extreem rijk zijn en minder gevoelig voor prijsstijgingen.
Rolls-Royce heeft verklaard dat, hoewel de tarieven de importkosten verhogen, zij erop vertrouwen dat hun Amerikaanse klanten bereid zijn deze extra kosten te absorberen.
Deze positie versterkt het ultra-exclusieve karakter van het merk en de focus op een nichemarkt die kwaliteit en status belangrijker vindt dan kosten. Diezelfde klanten zijn er immers aan gewend geraakt om tot 100% van de oorspronkelijke kostprijs van de auto te verhogen door verschillende customisaties toe te passen in de werkplaatsen van het merk.
Jaguar: Stop machines!
Jaguar Land Rover, het prestigieuze Britse luxemerk, heeft op een krachtige manier gereageerd op de tarieven: het tijdelijk stopzetten van zijn zendingen naar de Verenigde Staten.
Volgens Reuters is de beslissing bedoeld om de financiële impact van de heffingen te beoordelen en nieuwe bedrijfsmodellen te analyseren om op de Amerikaanse markt te kunnen blijven verkopen zonder de winstgevendheid in gevaar te brengen.
“Terwijl we werken aan de nieuwe commerciële voorwaarden met onze zakenpartners, nemen we enkele stappen op korte termijn, waaronder een leveringspauze in april, terwijl we onze plannen voor de middellange en lange termijn ontwikkelen”, aldus de fabrikant in een verklaring per e-mail.
De stap heeft belangrijke gevolgen, aangezien Jaguar Land Rover een van de Europese merken is met de grootste aanwezigheid in de VS. De Britse regering is handelsbesprekingen gestart met haar Amerikaanse tegenhangers en daarom heeft de autofabrikant besloten om zijn activiteiten in de VS stop te zetten totdat de resultaten van die onderhandelingen bekend zijn.