Na een week van dalingen op de aandelenmarkten over de hele wereld, als gevolg van de onzekerheid die werd gecreëerd door de aankondiging van het Amerikaanse tariefbeleid, beleefden de aandelenmarkten een historische dag die werd gekenmerkt door stijgingen. Het keerpunt werd gemarkeerd door de publicatie van een verklaring op het sociale mediaprofiel van Donald Trump waarin hij een uitstel van 90 dagen aankondigde voor zijn tarieven.
De rally na de tariefpauze
De onverwachte aankondiging van Trump verlichtte niet alleen de beursdruk op grote technologiebedrijven, maar veroorzaakte ook een ongekende rally in de aandelenkoersen. Beleggers die op het dieptepunt van de markt hadden gewed, zagen hun portefeuilles stijgen met een stijging van 9,5% in de S&P 500, de op drie na grootste stijging in de index sinds het begin van de records.
Volgens de Financial Times bracht deze rally ongeveer $ 4,3 biljoen naar de S&P 500 markt en de Dow Jones won bijna 8%. Volgens Business Insider hebben de 10 grootste miljardairs op de Forbes-lijst door deze plotselinge stijging hun vermogen met 107 miljard dollar zien toenemen.
Als water onder de brug voor techbedrijven
Technologiebedrijven waren degenen die het beste herstelden na de ineenstorting van de afgelopen dagen. De Nasdaq 100 steeg met 12%, waardoor bedrijven als Microsoft, Apple, Tesla, Amazon en Meta in een paar uur tijd meer dan 1,5 biljoen dollar aan marktwaarde terugwonnen. Het herstel van deze bedrijven had op zijn beurt een impact op de herwaardering van het fortuin van hun oprichters en belangrijkste aandeelhouders.
Volgens schattingen van Business Insider voerde Tesla CEO Elon Musk de winsten aan door in één dag 35,9 miljard dollar aan zijn nettowaarde toe te voegen. Jeff Bezos en Mark Zuckerberg zaten daar niet ver achter en voegden $18,5 miljard en $25,8 miljard toe aan hun balans. Hoewel deze rally door de meeste beleggers werd gevierd alsof het het eerste teken was van een grote rally, is er nog een lange weg te gaan om de verliezen te compenseren die deze miljardairs de afgelopen weken hebben opgebouwd. Deze worden geschat op meer dan $244,36 miljard.
Op de juiste plaats op het juiste moment
De aankondiging van Trump kwam niet alleen ten goede aan de miljardairs, maar ook aan de beleggers die konden profiteren van de eerdere neerwaartse trend van de markt.
In de woorden van de wijze Warren Buffett: “Eén eenvoudige regel dicteert de manier waarop ik koop: wees bang wanneer anderen hebzuchtig zijn en wees hebzuchtig wanneer anderen bang zijn. Beleggers die deze woorden volgden en meer aandelen kochten tijdens de daling, maakten bij de opleving vrijwel onmiddellijk miljoenen winst.
Vermoedens van marktmanipulatie
Zoals The Guardian meldde, heeft de snelle opleving van de aandelenmarkten onder analisten twijfels doen rijzen over de vraag of de manoeuvre van Trump een opzettelijke vorm van manipulatie zou kunnen zijn om bepaalde economische groepen te bevoordelen. Drie uur voor de aankondiging van het uitstel van de tarieven, plaatste Trump een bericht op zijn sociale mediaprofiel waarin hij mensen uitnodigde om aandelen te kopen, terwijl de aandelenmarkt bleef kelderen.
Vertegenwoordigers van de Democratische Partij, zoals Senator Elisabeth Warren uit Massachusetts, hebben al opgeroepen tot een onderzoek naar de vraag of de markten werden gemanipuleerd ten voordele van hun donoren. Terwijl dat verzoek werd gedaan, grapte een euforische Donald Trump met zijn assistenten en leden van zijn presidentiële kabinet over hoeveel geld ieder van hen had verdiend aan de aandelenrally.