Niet één keer per week en niet om de 15 dagen: hoe vaak moet je handdoeken vervangen volgens experts?

Het ideale moment om dit belangrijke element in elke badkamer te reinigen.

Een goede handdoekhygiëne is essentieel om de verspreiding van bacteriën te voorkomen en de gezondheid van de huid te waarborgen. Daarom zegt microbioloog Philip Tierno van de New York University dat handdoeken na drie of vier keer gebruik moeten worden gewassen, omdat ze vocht, dode cellen en lichaamsoliën verzamelen die een omgeving creëren die bevorderlijk is voor de verspreiding van micro-organismen.

Bovendien raden hygiëne-experts aan om handdoeken, die vaak in contact komen met verschillende mensen en oppervlakken, elke twee dagen te wassen om het risico op kruisbesmetting te minimaliseren.

Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat handdoeken tussen twee wasbeurten door goed worden gedroogd door ze in goed geventileerde ruimtes op te hangen, omdat achtergebleven vocht de groei van ziektekiemen bevordert.

Hoe was je handdoeken zonder ze te beschadigen en hoe verleng je hun levensduur?

  • Scheid op kleur: was witte handdoeken apart van gekleurde handdoeken om verfoverdracht te voorkomen.
  • Gebruik een mild wasmiddel: u kunt kiezen voor wasmiddelen zonder agressieve bleekmiddelen die de vezels kunnen beschadigen.
  • Voeg witte azijn toe: een kopje witte azijn toevoegen tijdens het wasprogramma helpt om zeepresten te verwijderen en handdoeken zacht te houden.
  • Regel de watertemperatuur: was witte handdoeken in heet water (ongeveer 60°C) om ziektekiemen te doden en de glans te behouden; kleur handdoeken in lauw water om de tinten te behouden.
  • Vermijd wasverzachters: overmatig gebruik van wasverzachters kan het absorptievermogen van handdoeken verminderen; gebruik witte azijn als natuurlijk alternatief.
  • Goed drogen: laat handdoeken in de schaduw aan de lucht drogen of droog ze in de droogtrommel op een lage temperatuur om te voorkomen dat ze hard worden.