Er is niets vervelender dan vers gekochte bananen snel slap of helemaal zwart te zien worden… Gelukkig kan een klein trucje alles veranderen.
Wie heeft er nooit geklaagd als hij naar zijn fruitmand keek? Er is niets irritanter dan bananen kopen en zien dat ze binnen een paar dagen snel bruin, zwart of helemaal slap worden. Je moet ze anders gaan gebruiken… maar je hebt niet altijd zin of tijd om ze te verwerken tot beignets of bananenbrood. Maar er is een eenvoudige truc die je kunt gebruiken om de levensduur op een effectieve manier te verlengen!
Het eerste wat je moet doen, is ze nooit bij ander fruit laten liggen. Bananen zijn erg gevoelig voor ethyleen, een gas dat van nature vrijkomt bij veel fruitsoorten zoals appels, peren en meloenen nadat ze geoogst zijn. Als je ze ermee in contact brengt in een kom, rijpen de bananen razendsnel.
Om ze apart te houden, is er niets eenvoudiger dan ze op te hangen aan een geschikte steun, op een afstand van het andere fruit. Dit zorgt ook voor een betere luchtcirculatie rond het fruit, nog een factor in de bewaring. Naast deze kleine voorzorgsmaatregelen is er ook een weinig bekend maar zeer effectief trucje om de levensduur van bananen te verlengen. Het duurt maar een paar seconden, maar het bespaart een hoop moeite.
Het enige wat je hoeft te doen is de bovenkant van de stengels, waar alle bananen samenkomen, voorzichtig in huishoudfolie of aluminiumfolie te wikkelen. Dit uiteinde van de bananen is strategisch, omdat het een groot deel van de ethyleendampen concentreert. Door het op deze manier te isoleren, wordt voorkomen dat het gas zich naar de vrucht zelf verspreidt, waardoor deze voortijdig rijpt.
Het maakt niet echt uit of je plastic of aluminiumfolie gebruikt, het belangrijkste is dat je het gebied hermetisch afdekt. Je hebt niet veel folie nodig: een stuk van tien centimeter is meer dan genoeg. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de verpakking strak is en geen gaten vertoont.
Het effect is radicaal: op deze manier verpakt, weg van de ethyleenhoudende lucht, zullen de bananen langer houdbaar zijn. V Je zult merken dat ze langzamer rijpen. Ze zijn enkele dagen langer houdbaar en zien er nog veel langer smakelijk uit. D Dus stop met klagen in de keuken en draag je steentje bij aan het milieu door voedselverspilling tegen te gaan…