Onderzoek bevestigt wat we al dachten: plantaardige melk bevat minder voedingsstoffen dan koemelk

Er zijn verschillende plantaardige alternatieven voor conventionele melk op de markt. Deze producten zijn niet alleen een optie voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie, ze worden ook gewaardeerd door mensen die gewoon nieuwe smaken willen proberen. Een team bestudeerde echter de voedingseigenschappen van sommige van deze producten en ontdekte dat hun voedingsbijdrage lager is dan die van koemelk.

De sleutel tot dit verschil ligt in een chemische reactie die bekend staat als de Maillard-reactie. Deze reactie treedt meestal op wanneer bepaalde voedingsmiddelen worden verhit. Deze reactie beïnvloedt niet alleen de smaak en kleur, maar vermindert ook de voedingsstoffen in deze producten. In het geval van plantaardige “melk” kan het proces dat het ondergaat om de textuur en smaak van koemelk na te bootsen de voedingskwaliteit verklaren.

De zuivelstudie

Volgens Science Alert besloten onderzoekers om twee soorten koemelk te vergelijken met 10 plantaardige alternatieven voor gewone melk (PBMA). Ze onderzochten de effecten van ultrapasteurisatie (UHT), waarbij voedingsmiddelen worden blootgesteld aan temperaturen boven 140 graden Celsius om hun inhoud te steriliseren, op de voedingskwaliteit van deze producten.

Door de hoeveelheid proteïne in de 12 dranken te kwantificeren. In het geval van koemelk hadden beide soorten een verhouding van 3,4 gram eiwit per liter, terwijl van de 10 alternatieve dranken er slechts twee deze hoeveelheid overschreden. De rest bevatte tussen de 1,4 en 1,1 gram per liter. Dat was nog niet alles, want ze stelden ook vast dat de hoeveelheid essentiële aminozuren lager was in de plantaardige dranken. Daarentegen was de hoeveelheid suiker in zeven PBMA’s hoger dan in koemelk.

Het onderzoek , gepubliceerd in Food Research International, wijst erop dat de aanwezigheid van Maillardreacties in plantaardige melk, zoals acrylamiden, minimaal en niet alarmerend is. Volgens de wetenschappers is het waarschijnlijk dat ze ontstaan zijn in het proces voorafgaand aan het roosteren van amandelen en haver. Desondanks wijst het team erop dat LAMP’s een geldige optie blijven voor consumptie.

De noodzaak van weloverwogen consumptie

De auteurs van het onderzoek zeggen dat het niet de bedoeling is om alarm te slaan over de consumptie van plantaardige dranken. Hun voorkeur boven koemelk hangt immers af van andere factoren zoals lactose-intolerantie of milieuovertuigingen. Ze benadrukten echter de noodzaak van een etikettering die de nutriënteninhoud van deze producten specificeert.

In 2019 benadrukte het Federaal Agentschap voor Consumentenbescherming, na een onderzoek van 22 plantaardige dranken in Mexico, het belang van een herziening van de etikettering van deze producten voor voedingsinformatie. Het riep ook op om te overwegen dat deze dranken over het algemeen duurder zijn dan koemelk.

Opgemerkt moet worden dat dit niet de eerste waarschuwing is. In 2016 waarschuwde Profeco dat deze dranken niet alleen minder voedzaam zijn. Bovendien staat op veel van deze dranken het woord “melk” op de verpakking. Bij die gelegenheid drong het agentschap er bij de consumenten op aan om zich niet te laten leiden door reclame alleen en een weloverwogen aankoop te doen.