Een inktvlek kan een kledingstuk ruïneren. En als je geen industriële vlekkenverwijderaar bij de hand hebt, probeer dan deze grootmoedertruc met een drankje dat je in je koelkast hebt staan.
We hebben allemaal wel eens dit soort ongelukjes gehad: een pen die in een zak lekt, een ongelukkig gebaar of een artistiek kind dat graag kleurt met viltstiften, en je eindigt met een mooie inktvlek op een shirt, T-shirt, jurk, spijkerbroek of jas. Het is een heel zichtbare vlek, vooral op lichtgekleurde kleding, en een die over het algemeen heel moeilijk te verwijderen is, vooral als de inkt goed is opgedroogd! Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige en voordelige trucjes die al lang voor de komst van industriële vlekkenverwijderaars werden beproefd.
De grote klassieker is citroen. Een paar druppels op de vlek, licht deppen met een schone doek en het natuurlijke zuur van de vrucht begint de pigmenten op te lossen. Het kan zijn dat je de handeling moet herhalen, maar deze methode is effectief, vooral op verse vlekken.
Een andere aanrader: 70% isopropylalcohol, ook bekend als wrijfalcohol. Dit product, dat je in bijna elk medicijnkastje vindt, werkt als een oplosmiddel voor inkten. Giet gewoon een paar druppels voorzichtig over het aangetaste gebied en laat het een paar minuten intrekken. Wrijf vervolgens lichtjes met een schone doek om de inkt van de stofvezels te verwijderen. Wrijf echter niet te hard, want dit kan kwetsbaar textiel beschadigen.
Voor liefhebbers van milieuvriendelijk schoonmaken biedt de combinatie van witte azijn en zuiveringszout een even effectief natuurlijk alternatief. Door de twee producten te mengen ontstaat een licht bruisende pasta die vlekken voorzichtig verwijdert. Een uurtje inweken is meestal genoeg om inktvlekken te vervagen, voordat je de stof in de wasmachine stopt voor een perfect resultaat. Dit mengsel is vooral handig bij droge of hardnekkige vlekken.
Maar oma’s echte truc ligt verborgen in de koelkast: het is… melk! Hoe verrassend het ook lijkt, deze dierlijke vloeistof is een geduchte bondgenoot tegen inktvlekken. Koud of warm, afhankelijk van het type stof, werkt het diep en zacht om de inkt op te lossen die in de vezels is gekropen, waarbij de pigmenten geleidelijk worden geabsorbeerd.
Het is gemakkelijk te gebruiken: begin met het opvegen van overtollige inkt met absorberend papier. Dompel de stof vervolgens onder in een geschikte bak gevuld met melk (bijvoorbeeld een kleine kom). Laat enkele uren weken en vervang de melk zodra deze gekleurd is. Je zult zien dat de vlek geleidelijk lichter wordt tot hij bijna verdwijnt.
Om de werking van de melk te versterken, vooral op delicate stoffen zoals zijde, is het aan te raden om de melk lichtjes te verwarmen. Als je deze methode nog effectiever wilt maken, kun je de melk stremmen door er een paar druppels citroen of azijn aan toe te voegen voordat je het op de vlek aanbrengt.
Zodra de vlek is vervaagd, hoef je het kledingstuk alleen nog maar in de wasmachine te stoppen om de laatste resten te verwijderen en de stof er vlekkeloos uit te laten zien. Onze grootmoeders wisten het goed: deze zachte, natuurlijke techniek geeft vaak indrukwekkende resultaten, zelfs op gevoelige stoffen.