Sommige koffies bevatten giftige producten en insecten: merken aangewezen als schuldigen

Sporen van pesticiden en insecten in je koffie?

Koffie, de favoriete warme drank van Nederlanders, staat weer in de schijnwerpers nadat een onderzoek door 60 millions de consommateurs enkele verontrustende ontdekkingen deed. Het onderzoek bracht de aanwezigheid van pesticiden, chemicaliën en zelfs insectenfragmenten in bepaalde merken aan het licht, wat vragen oproept over de veiligheid van de koffie op de markt.

Nationale consumptie onder de loep

Het onderzoek analyseerde meer dan vijftig merken en toonde aan dat sommige ervan stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dit zijn onder andere polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en acrylamide, twee chemische verbindingen waarvan de schadelijke effecten welbekend zijn.

Zorgwekkende stoffen in onze kopjes

De resultaten tonen aan dat sommige koffies zorgwekkende gehaltes PAK’s bevatten, stoffen die bekend staan om hun kankerverwekkende eigenschappen. Vier merken in het bijzonder springen eruit: Capsules Planteur des Tropiques (Intermarché), Carte Noire, Capsules décaféinées L’or en Naturela. Deze producten hebben voldoende hoge concentraties om argwaan te wekken bij regelmatig gebruik.

Acrylamide, een chemische stof die gevormd wordt tijdens het roosteren op hoge temperatuur, werd ook gedetecteerd in verschillende monsters. Lavazza peulen, bijvoorbeeld, hebben een concentratie van ongeveer 345 µg/kg acrylamide (dicht bij de aanvaardbare limiet), wat ook bijzondere aandacht verdient.

Roosteren en andere kleine afwijkingen

Roosteren bij zeer hoge temperaturen is een gebruikelijke praktijk bij het maken van koffie, maar het kan leiden tot de vorming van PAK’s. Het is echter geruststellend om vast te stellen dat de meeste koffies die in Frankrijk worden verkocht, voldoen aan de veiligheidsdrempels die zijn vastgesteld voor pesticiden.

Een ander verrassend punt dat uit het onderzoek naar voren kwam, betreft de aanwezigheid van insectenfragmenten in bepaalde gemalen en hele bonenkoffie. Deze fragmenten werden met name aangetroffen in de Bellarom gemalen koffie die verkrijgbaar is bij Lidl en in deAlter Éco bonen. Hoewel het inslikken van deze kleine deeltjes niet schadelijk is voor de gezondheid (de gemiddelde Franse persoon consumeert tussen de 500g en 1kg insecten per jaar zonder problemen), wijst het wel op een zorg over de kwaliteitscontrole in de productieketen.

De resultaten van het onderzoek geven aan dat, hoewel de meeste koffiesoorten op de markt veilig lijken te zijn voor consumenten, sommige producten nader bekeken moeten worden. Deze bevindingen onderstrepen de noodzaak voor iedereen om waakzaam te blijven over de kwaliteit van de producten die ze dagelijks consumeren.