Het nieuwste onderzoek van OCU analyseert verschillende gebruikssituaties en het verbruik bij het gebruik van beide soorten apparaten.
Met uitzondering van moderne strijkrobots zijn kledingstrijkijzers de afgelopen 100 jaar conceptueel weinig geëvolueerd. Een inefficiënt verwarmingselement verwarmt een oppervlak en een waterreservoir met een hoog elektriciteitsverbruik.
Een basismodel verbruikt al gauw meer dan 2.000 watt, een getal dat zelfs oploopt tot 3.000 watt of meer in sommige topmodellen en vooral in strijkcentra met een aparte stoomboiler, die het elektriciteitsverbruik drastisch verhogen.
Betekent dit dan dat deze geavanceerdere centra thuis energieverspilling zijn? Nou, dat hangt af van het gebruik dat we ervan maken, iets dat duidelijk wordt gemaakt in het laatste rapport van het OCU.
Gewoon strijkijzer of strijkcentrum: wat is efficiënter?
De consumentenorganisatie heeft een test uitgevoerd om het elektriciteitsverbruik van strijkijzers te meten, rekening houdend met drie typische gebruikssituaties in de meeste huishoudens: het strijkijzer aanzetten voor één overhemd, drie overhemden strijken en 5 kilo kleding strijken.
Ze vergeleken het verbruik bij het uitvoeren van deze taak met een normaal strijkijzer, een strijkijzer met een klein geïntegreerd waterreservoir en met een meer compleet strijkcentrum en kwamen tot de volgende resultaten:
- Een overhemd strijken: dit is het eenvoudigste geval en volgens hun gegevens wordt meer dan 18% van de verbruikte energie alleen gebruikt voor het voorverwarmen van het strijkijzer. De standaardmodellen verbruikten gemiddeld bijna 40% minder energie dan de strijkcentra.
- Drie overhemden strijken: Volgens het OCU verlaagt het gelijktijdig strijken van drie kledingstukken de kosten met 40% voor strijkijzers en 50% voor strijkcentra.
- Ongeveer 5 kg kleding strijken: in dit geval worden de verschillen in verbruik tussen de twee apparaten tot een minimum beperkt.
Bij het strijken is het grootste energieverbruik gerelateerd aan de stoomstroom. Met andere woorden, hoe meer stoom het apparaat produceert, hoe meer elektriciteit het nodig heeft. Met dit in gedachten en de bovenstaande overwegingen zijn de conclusies van het OCU als volgt:
- Als je ’s ochtends één kledingstuk strijkt om naar je werk te gaan en je doet dit een paar keer per week, wat neerkomt op ongeveer 100 keer per jaar, dan is het het meest efficiënt om voor een goed strijkijzer te kiezen, waarmee je ongeveer 4,95 euro bespaart.
- Als je het strijkijzer aanzet om drie of vier dingen achter elkaar te strijken, verbruikt het strijkcentrum weliswaar nog steeds meer dan het strijkijzer, maar het verschil is kleiner en het strijkresultaat is beter.
- Als je het type persoon bent dat wacht tot je een grote stapel kleren hebt om ze allemaal tegelijk te strijken, is het strijkcentrum de meest efficiënte optie en geeft het de beste resultaten.
Heb je nog tips om minder energie te verbruiken in het dagelijkse leven? Ja, die zijn er. Het OCU wijst erop dat het mogelijk is om het energieverbruik te verminderen door kleding voor het strijken in stapels te verdelen en in te delen, omdat niet alle kleding op dezelfde temperatuur moet worden gestreken.
We kunnen het apparaat ook aanzetten wanneer we de kleding klaar hebben en het is raadzaam om eerst de kleding te strijken die een lagere temperatuur nodig heeft. Tot slot kunnen we ook de stekker uit het stopcontact halen als er nog twee of drie stukken over zijn, om te profiteren van de restwarmte.