Uw oude mobiele telefoon kan tot 300 gram goud per ton bevatten: hoe het wordt teruggewonnen

Farid Nallim, CEO van het in Mendoza gevestigde bedrijf Reciclarg, legt uit hoe goud en waardevolle metalen worden teruggewonnen. Waarom we onze mobiele telefoons en andere elektronische apparaten nooit moeten weggooien.

In een tijdperk waarin alles snel veroudert, van een mobiele telefoon tot een computer, weten maar weinigen dat die apparaten die zich in een lade opstapelen veel meer waard kunnen zijn dan we denken. Goud, zilver, koper en aluminium: dat alles zit verborgen in wat velen als rommel beschouwen.

Farid Nallim, CEO en medeoprichter van Reciclarg Recycling Technology, een in Mendoza gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is inelektronische recycling en urban mining, legt duidelijk uit hoe milligrammen goud kunnen worden verkregen uit moederborden van elektronische apparaten: “Het klinkt gek, maar het is helemaal echt”.

Welke apparaten hebben waardevolle metalen?

Niet alle elektronica is evenveel waard en volgens Nallim “bevatten mobiele telefoons over het algemeen meer edelmetalen. Daarna komen servers, communicatieborden (oude telefoonapparatuur), oude harde schijven en microprocessoren. Daar zit het meeste materiaal in.

Een ton chips van mobiele telefoons kan tot 300 gram goud bevatten , een schokkend aantal als je bedenkt dat miljoenen apparaten elk jaar zonder enige behandeling worden weggegooid.

Wat kan er naast goud nog meer worden teruggewonnen?

“Goud, zilver en platina zijn de drie belangrijkste edelmetalen die worden teruggewonnen. Ook een groot deel van het koper, dat geen edelmetaal is maar wel heel belangrijk. En er wordt ook veel aluminium teruggewonnen,” aldus Nallim.

Maar er is ook een metaal dat bijna onzichtbaar is en zeer gewild: kobalt, dat in veel mobiele telefoons zit en als “zwart goud” wordt beschouwd vanwege de hoge waarde en het milieu- en menselijke drama dat de winning ervan in andere delen van de wereld, zoals Afrika, met zich meebrengt.

Hoe worden deze metalen teruggewonnen?

In de Reciclarg-fabriek in Mendoza wordt elke maand ongeveer 10.000 kilo elektronisch afval verwerkt. Daar worden de metalen niet omgesmolten, maar worden de verschillende onderdelen gescheiden en geclassificeerd voor verdere behandeling in gespecialiseerde raffinaderijen.

“Wat we doen is de platen scheiden op type: mobiele telefoon, harde schijf, beeldscherm, tablet. Vervolgens wordt dat naar raffinaderijen gestuurd, waar afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal wordt bepaald hoeveel goud, zilver of platina kan worden teruggewonnen,” legt hij uit.

Wat is Reciclarg?

Reciclarg Recycling Technology is een drievoudig impactbedrijf uit Mendoza dat zich al meer dan 14 jaar toelegt op de verantwoorde verwerking van elektrisch en elektronisch afval.

Met een aanpak die milieuzorg, het creëren van werkgelegenheid en economische duurzaamheid combineert, scheidt, classificeert en behandelt het bedrijf elektronisch afval om waardevolle materialen terug te winnen en te voorkomen dat ze uiteindelijk de planeet vervuilen.

Zoals de medeoprichter zei: “Wij zijn de enige koperproducenten in Mendoza. Het lijkt niet veel, maar bedenk eens hoeveel land je moet verwijderen, hoeveel je moet smelten om dat in een traditionele mijn te krijgen.

Is dit proces duurzaam?

Reciclarg maakt deel uit van een trend die urban mining wordt genoemd, waarbij wordt geprobeerd waardevolle grondstoffen uit technologisch afval te halen zonder het milieu te schaden. “Je kunt tot 95 procent van het materiaal uit elektronische apparaten terugwinnen,” zei Nallim.

Die 95% bestaat uit plastic, glas, ferro- en non-ferrometalen en edelmetalen. De overige 5 procent bestaat uit inerte materialen die niet vervuilen. En hier is een belangrijk feit: “Elektronische recycling heeft een zeer lage koolstofvoetafdruk. Deze wordt geschat op 3%, wat essentieel is om klimaatverandering tegen te gaan”.

Voor Farid Nallim is het belangrijkste dat mensen begrijpen dat het weggooien van een elektronisch apparaat geen verantwoorde optie is. “Het terugwinningspercentage is erg laag, omdat er veel meer wordt weggegooid dan er wordt teruggewonnen,” zei hij.

Zijn aanbeveling is dus simpel: “Bewaar ze, gooi ze niet weg. Verzamel ze thuis en breng ze naar een organisatie die ze goed beheert. En hij merkte op: “Dat apparaat waarvan je denkt dat het nutteloos is, kan goud, koper of aluminium bevatten dat teruggewonnen kan worden. En als het niet teruggewonnen wordt, vervuilt het”.

Naast de impact op het milieu heeft Reciclarg ook een sociale en economische impact. “We werken met cognitief verschillende mensen. We creëren een opwaartse spiraal, met sociale, ecologische en economische impact”.